Co vždy musíte přidat do míchaných vajíček. Je to klíčové, ale lidé o tom vůbec neví

Míchaná vajíčka jsou pro mnohé doslova synonymem snídaně. Ostatně není divu. Vždyť je to jídlo, které je velmi chutné a navíc má skvělou výživovou hodnotu. Dokáže skvěle nasytit na dlouhou dobu, takže nebudete mít hlad a nepřepadnou vás tak myšlenky na nejrůznější sladkosti.

Lidé vejce často pokazí

Pravdou ale je, že míchaná vajíčka je potřeba připravit správně. Jinak vám nebudou chutnat. Musí být dokonale jemná, krémová a chutná. Zatímco nějak umíchat vajíčka umí každý, udělat to tak, aby si na tom člověk doopravdy pochutnal, zvládne jen málokdo.

Každý už někdy jedl nepovedená míchaná vajíčka a jistě sám ví, jaký je to rozdíl oproti těm dobře připraveným. Takový pokrm může být velmi nepříjemným zážitkem a jen těžko ho budete dojídat.

Bohužel, v Česku jsou podobná vajíčka stále spíše standardem. Lidé mají ve zvyku je vysušit, protože se obávají, aby náhodou nebyla syrová. Pro jistotu je tedy připraví dočista. To je přitom tou největší chybou, jakou můžete udělat. Míchaná vejce musí být krémová a trochu tekutá.

Důležité je připravovat jídlo na mírném plamenu. Nezapomínejte ani na tuk, kterým by mělo být ideálně máslo. Vždy musíte vejce neustále pomalu míchat. Získáte tak dokonalou konzistenci a zajistíte, že se vám jednotlivé kusy neudělají příliš.

Vejce lze alternativně připravovat i s pomocí vodní lázně. Připravte se ale na to, že to bude trvat poněkud déle. Výhodou je ovšem skutečnost, že takto je vejce jen velmi obtížné vysušit. I začátečník tak může zajistit, aby měl příjemně tekutá vajíčka.

Foto: Shutterstock

Na co nikdy nezapomenout

Češi se obvykle stále drží postupů, které se naučili kdysi v minulosti a odmítají je měnit. Světová kuchyně se ale vyvíjí a spolu s ní i způsoby přípravy míchaných vajec. Například na západě už je naprostým standardem do tohoto pokrmu přidávat majonézu. To se však v tuzemsku téměř nepraktikuje a je to velká škoda. Díky tomu totiž míchaná vejce dostanou úžasnou chuť. Navíc budou ještě krémovější.

Pochopitelně to s majonézou nepřehánějte. Bohatě stačí přidat jednu lžíci na porci. V takovém případě se nemusíte obávat ani toho, že by jídlo bylo kvůli tomu nějak zvlášť kaloričtější. Jde o zanedbatelné hodnoty. Měli byste ale sáhnout po co možná nejkvalitnější majonéze. Ideálně si ji vyrobte doma.

Mezi další osvědčené způsoby, jak si míchaná vejce vylepšit, zcela jistě patří nejen přidání šunky, ale také strouhaného tvrdého sýra. Díky tomu budou zase o něco chutnější. Z koření potom můžete zvolit třeba estragon nebo chilli.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments