Do cukroví máslo za 80 korun nedávejte. Zkušená pekařka řekla, čím ho nahradíte, aby se to nepoznalo

Po roce přichází opět čas pečení vánočního cukroví, perníčků, vánoček, štol a dalších dobrot. Letos nás ale vyjde o poznání nákladněji, protože podražily snad všechny suroviny, které k tomu potřebujeme.

Jednou ze složek, která se objevuje téměř v každém receptu, je máslo. A právě máslo je položka, která naše sladké dobroty prodraží snad nejvíce.

Ale existuje za něj náhrada? Dá se máslo vyměnit za jiný tuk, aniž by chuť výsledných dobrot zůstala nezměněná nebo i lepší a my přitom aspoň trochu ušetřili? Pokusíme se na tuto otázku najít odpověď.

První volbou je margarín

První na řadě jsou samozřejmě margaríny. Kdo by neznal slogan, že pečení je radost a Héra je pečení? Takže samozřejmě můžete máslo nahradit margarinem, což pro vás jistě není nijak překvapivá informace.

Cukroví z margarínu pochopitelně nebude mít výraznou máslovou chuť, bude trochu mdlejší a měkčí. Tyto jeho vlastnosti jsou ale předností třeba u perníčků, kdy chuť je zvýrazněna kořením a měkkost žádoucí, protože není nutné nechávat je takzvaně odležet.

Řešením mohou být ovocná pyré

Další variantou, která je ale poměrně nečekaná, je banánové pyré. Rozmačkejte přezrálý banán vidličkou, až získáte hustou hmotu se sametovou konzistencí, která je pro pečení ideální.

Jednoduše nahraďte množství másla v receptu stejným množstvím banánového pyré. Další výhodou takové změny je, že budete potřebovat menší množství cukru, protože ho část získáte už v použitém ovoci.  

Podobně vám poslouží jablečné pyré, kdy ale budete potřebovat jen poloviční množství pyré než másla, uvedeného ve vašem receptu.

Vyzkoušet můžete i avokádo, které, stejně jako banán, rozmačkáte na hladkou kaši a přidáte do těsta v poměru 1:1 místo předepsaného drahého tuku.

Výborné bude také dýňové pyré, kdy na šálek másla spotřebujete pouze ¾ šálku pyré z dýně.

Foto: Shutterstock

Zkuste něco nového

Samozřejmě jsou všechny tyto varianty neotřelé, nečekané, možná vás i zaskočí a nebudou budit přílišnou důvěru. Ale také jsou levnější, zdravější a hlavně ověřené. A proč nezkusit zase něco nového? Banán ani dýně nebo jablko či avokádo určitě nezkazí chuť žádné dobroty.

Pokud máte obavu z výsledku, zkuste přidat některou z obměn nejprve do malého množství těsta, abyste zjistili, jestli jste s výsledkem spokojeni. Nebo použijte jen půl potřebného množství másla a druhou půlku nahraďte banánem. Ušetříte tak alespoň část drahého tuku.

Kokosový olej pro alergiky

Všechny tyto varianty jsou samozřejmě vhodné i pro ty, jejichž organismus nesnáší laktózu, a máslo jim tudíž způsobuje stejné problémy, jako všechny ostatní mléčné výrobky.

Pro alergiky se doporučuje nahradit máslo kokosovým olejem, který je za studena tuhý a zahříváním, stejně jako máslo, měkne. V tomto případě sice neušetříte, ale možná potěšíte vaše blízké, kteří se mohou z důvodu intolerance cukroví vyhýbat.      

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ivona
Ivona
1 rok

Už s těmi články přestaňte. Avokádo a ani kokosový olej nejsou levnější. Nevím proč bych si s tím měla kazit máslovou chuť. Peču jednou za rok, tak upeču podle tradičního rodinného receptu, jak cukroví, tak vánočky. A nemusím používat ingredience, které se vozí přes půl světa. Autor článku má asi plechová ústa, když ty náhražky nepozná.🤮

Matěj
Matěj
1 rok

Ztužený tuk, rama apod je jedním z největších svinstev, jaké můžete do těla dostat a dělat z něj cukroví je bohapusté zvěrstvo, stejně jako tento článek. 😂

Michal
Michal
1 rok

Já bych dal Ramu maslovou v akci 400 g za 50 Kč.

Jan
Jan
1 rok

Pokud někdo nerozezná jestli bylo přidáno máslo a nebo margarín, tak je to na pováženou.