Do vody na zalévání zahrady je nutné přidat jednu věc. Potom nebudete muset zalévat tak často, půda zůstane vlhká

Základem pro dobrý růst rostlin je výživná půda, pravidelná zálivka a samozřejmě vhodné umístění rostlin s ohledem na jejich požadavky. Jedině tak dosáhnete krásných okrasných květin, nebo rostlin obsypaných plody.

Ke správně vyživené půdě vám pomohou hnojiva, kterých je nepřeberné množství v každém zahradnictví či prodejně se zahradním sortimentem. Pravidelné hnojení je nezbytné pro zdravý růst a zvýšení úrodnosti.

Pravidelné zalévání je důležité

Vlhkost půdy je ovlivněna složením půdy a působením slunce a větru. Pokud je zahrada na velmi větrném a slunečném místě, dochází rychleji k jejímu vysychání. Naopak půda nacházející se v polostínu nebo stínu vysychá podstatně pomaleji.

Pakliže máte malou zahrádku zalévejte ji každý den. Máte-li zahradu převážně ve stínu a nejsou výrazná horka, stačí její zalévání jednou až dvakrát týdně. U rozlehlejších zahrad můžete využít zavlažovací systém nebo půdu obohatit o doplňky, které zadržují vlhkost.

Foto: Shutterstock

Jak udržet půdu vlhčí

Glycerin

Ke zvýšení vlhkosti v půdě vám poslouží i glycerin. Zředěné roztoky lze použít k lepšímu zvlhčení a provzdušnění půdy, především v okolí kořenů. Doporučené ředění je v poměru 1:5 s vodou.

Půdní doplňky

K zajištění vlhkosti půdy lze využít půdní doplňky, které zadržují vodu. Můžete využít perlit a vermikulit, které ve svých pórech absorbují vlhkost, která se postupně pomalu uvolňuje do půdy.

Další půdní doplněk, který zadržuje vodu je vápno. Vápno zvyšuje pH půdy, což vede ke zvýšení schopnosti zadržovat vodu.

Mulčování

Je-li vaše zahrada rozlehlejší, je dobré mulčování vrchní vrstvy půdy. Mulčování je navrstvení materiálu na povrch půdy. Díky tomu bude půda zadržovat více vláhy. Organickým materiálem na mulčování je sláma, listí, kůra aj. Využít se dá i mulčovací fólie nebo kompost.

Foto: Freepik, zdroje: Flourishingplants, CRWater, Gardeningknowhow

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments