Drahé máslo už nekupuji. Vyrábím si doma vlastní ze 2 surovin. A navíc je úplně zdravé

Máslo kupované v obchodě může mít dva problémy. Jedním z nich je zbytečně vysoká cena, druhým pak přísady, které máslo činí trvanlivějším. Některá másla by splnila „košer“ požadavky, na druhou stranu mnohá další příliš zdravá ani vydatná nejsou.

Přitom výroba domácího másla je absolutně jednoduchá. Nejen, že nemusíte do obchodu a máte máslo na stole za 20 minut, navíc ještě přesně víte, co vaše máslo obsahuje, tedy nic navíc. Máslo se dá vyrobit více způsoby, my vám ukážeme dva z nich.

Máslo ze smetany

Nachystejte si smetanu ke šlehání, tedy tu, která má 31 %. Ještě lépe, když seženete vysokotučnou s 35 % tuku. Smetanu nalijte do mixéru a ten zapněte na vysoký stupeň na 10 minut. Po uplynutí této doby by se ze smetany už mělo stát máslo, pokud ne, pokračujte ještě chvilku. Pak sceďte tekutinu, nakonec vyklopte máslo na cedník, a ještě z něj lžící vymačkejte veškerou přebytečnou smetanu. Tu pak můžete použít místo 12% smetany na vaření. Kdo chce, může si máslo mírně posolit. Máslo nakonec uložte do lednice a za hodinku můžete servírovat.

Máslo z vysokotučného jogurtu

Máslo si můžete obdobně vyrobit také z bílého jogurtu, jen pozor, budete potřebovat nějaký s opravdu vysokým procentem tuku, ideálně 10 % a více. Ten vyklopte do kuchyňského robotu nebo mixéru a přidejte odpovídající množství vody. Na 500 g jogurtu použijte 125 ml vody. Mixér nastavte na vysoké otáčky a mixujte přibližně 2x 10 minut. Po prvních deseti minutách máslo zkontrolujte, pokud je potřeba, tak mixujte dál. Směs pak opět přeceďte přes sítko, důkladně „vyždímejte“. Máslo zabalte do pečícího papíru nebo přendejte do misky a vložte do lednice, minimálně na hodinku, ideálně na tři. Domácí máslo spotřebujte do 3 týdnů od výroby.

Foto: Shutterstock

Zajímavá fakta o másle

  • Máslo je známé už 9000 let.
  • Máslo obsahuje nejen spoustu tuku, ale také vitamíny A, E, D a K.
  • Seveřané ve starověku si másla cenili natolik, že společně s nebožtíky pohřbívali i trochu másla, aby jim bylo k užitku v posmrtném životě.
  • První másla se vyráběla z ovčího a kozího mléka, dneska vede mléko od krávy.
  • Na výroby 450 g másla potřebujete 10 litrů mléka.
  • Máslo původně patřilo k pokrmům chudých, později ho do svých kuchyní přejali i bohatí.
  • Pověra praví, že první máslo omylem vyrobil potulný kočovník. Přivázal měch mléka na svého koně a po jednom dni chůze došlo ke stlučení v máslo.

Foto: Shutterstock, zdroje: allrecipes.com, ilovebutter.com.au

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Chřenovák
Chřenovák
6 měsíců

Tak raději koupím drahou smetanu abych si udělal levné máslo 😂

Jana
Jana
6 měsíců
Reply to  Chřenovák

Plně s vámi souhlasím