Dva jednoduché tipy, jak se bránit před modifikovanými potravinami

Pravděpodobně všichni lidé souhlasí s tím, že konzumace zeleniny je pro zdraví velmi dobrá a poskytuje tělu látky nezbytné pro správné fungování. Tento přístup je nejsprávnější, protože zelenina a ovoce mají skutečně příznivý vliv na vývoj a stav lidského těla.

Genetické modifikace

V dnešní době však musíte být velmi opatrní ohledně toho, co kupujete. Může se ukázat, že nakoupená zelenina místo toho, aby zlepšovala zdraví, jej naopak pouze zhorší. Důvodem je rozšíření geneticky modifikovaného jídlo na trhu. Podle zákona by upravené ovoce a zelenina měly být jasně označeny, aby si je spotřebitel vybral s plným vědomím. Výrobci bohužel toto ustanovení interpretují velmi volně a označení výrobků není pro všechny lidi, kteří je kupují, zřejmé.

Prozatím je obtížné poskytnout opravdu pádné důkazy škodlivých účinků produktů GMO, ale za několik desetiletí již mohou být viditelné. Už dnes se hovoří o tom, že mohou podporovat přinejmenším některé druhy rakoviny.

Jak se před takovými potravinami ale bránit? Existují dva jednoduché způsoby.

Značení a kód

Modifikované produkty jsou označeny kódem sestávajícím ze čtyř číslic a plně přírodní produkty jsou popsány pětimístným kódem.

Počáteční číslice kódu je také důležitá

Pokud je to 8, pak má spotřebitel rozhodně co do činění s geneticky modifikovanými potravinami. Číslo 9 znamená zcela přírodní produkt, který nebyl podroben žádné změně.

Geneticky modifikované potraviny lze ale poznat také vizuálně, to už ale může být pozdě. Na úvodním obrázku vidíte příklad rajčete. Vlevo je rajče vypěstované normálními metodami, vpravo potom geneticky modifikované.

Při nákupech se tak rozhodně vyplatí sledovat, co vkládáte do košíku.

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments