Jak připravit játra, aby chutnala celé rodině. Je pravda, že se nesmí solit před vařením?

Játra jsou tak trochu kontroverzní záležitosti – jejich milovníci jsou schopní se s jejich odpůrci pohádat skoro až do krve. Pokud je však dobře připravíme, může se stát, že i strávník, který se vnitřnostem normálně vyhýbá, přijde této pochoutce na chuť.

Vnitřnosti se z našich talířů postupně vytrácejí – a je to škoda, protože jejich střídmá konzumace přináší tělu řadu benefitů. Konkrétně u jater je to především vysoký příděl železa a také vitamínu D, kterého má většina lidí nedostatek. Mají dobrý vliv na činnost řady orgánů a i když obsahují poměrně dost cholesterolu, jednou za čas rozhodně neuškodí.

Jak na játra

Pokud s játry začínáte, je dobré sáhnout nejdříve po těch kuřecích, která mají nejjemnější chuť. Játra před použitím opláchněte, ale také je osušte, protože by na pánev nebo gril neměla jít příliš mokrá.

Důležité je pamatovat na to, že játra chtějí péct jen pár minut – obzvlášť u těch kuřecích platí, že 5 až 7 minut na pánvi jim stačí. Pokud si nejste jisti, jestli už jsou dost, stačí jeden kousek vyndat a rozkrojit. Ve vyšší gastronomii platí, že by měla být uprostřed růžová, klidně je ale můžete propéct o něco více.

S čím játra připravovat

Na přípravu skvělých jater vám v zásadě stačí sůl, pepř a trochu cibulky. Nicméně pasuje k nim tymián nebo rozmarýn. Vynikající budou v kombinaci s červeným vínem. A můžete je vyladit i do sladkých chutí – třeba s jablky. Ostatně vždyť játrová paštika chutná skvěle s brusinkami, fíkovou marmeládou nebo cibulových chutney.

Foto: Shutterstock

Na co si dát pozor

Jak už zmiňuje titulek: játra by se neměla solit za syrova. Jakmile se totiž sůl dostane do pórů, stáhnou se a játra ztvrdnou. Proto je solte až v pozdější části úpravy, třeba chvíli před vytažením z pánve.

U jater zakoupených v obchodě také hrozí riziko, že při jejich nedostatečném propečení chytíte nějakou nepěknou bakterii, proto je lepší taková játra propéct až dohněda nebo je třeba ještě chvíli podusit v omáčce. Pokud však máte játra z vlastní produkce nebo dobře znáte jejich původ, nemusíte se obávat zkrátit dobu přípravy a vytáhnout je z pánve či grilu už tehdy, když jsou uprostřed růžová.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
3,14č0
3,14č0
1 rok

Ano,je to pravda