Jaké nejlevnější hnojivo používaly naše babičky. Je zároveň tím nejlepším, ale zapomnělo se na něj

Přírodní hnojiva neobsahují chemické přísady a v půdě se rychle rozkládají. Většinu z nich máte doma ve spíži nebo v kuchyni, dokonce je vyhazujete s odpadem. Nemusíte mít domácí kompostér, a přesto účelně zužitkovat zbytky potravin.

Skvělé čajové sáčky

Jednou zalít sáček s čajem a poté jej vyhodit? To by byla velká škoda. Pokud sáček použijete jako hnojivo, budete jej zalévat znovu a znovu. Při každém zalití uvolní sáček čaje do půdy dusík, fosfor, hořčík a draslík. Zároveň pomáhá zalitý sáček čaje udržet v půdě vlhkost déle.

Nejvhodnějším hnojivem jsou čajové sáčky pro pokojové rostliny. Stačí je zahrabat do půdy a zalévat rostlinu tak, jak jste zvyklí.

Výluh z kopřiv

Kopřivy jsou dokonalým hnojivem, ale je zapotřebí nechat je 2 týdny kvasit, což s sebou nese nelibý zápach. Kopřivy dodávají rostlinám draslík, dusík, fosfor a vápník.

Kopřivy je třeba nasekat na drobné kousky a zalít studenou vodou. Během kvašení je občas promíchejte. Nejrychleji budou kopřivy kvasit na slunci, hotové hnojivo následně scedíte. Před zaléváním výluh zřeďte v poměru 1:10.

Popel z kamen

Mnoho domácností se vrací k vytápění domů dřevem. To přivítají rostliny, pro které je dřevěný popel výborným zdrojem dusíku, fosforu a vápníku. Hnojivo ze dřeva, dřevěných pelet nebo dřevěných briket je ale příliš prašné, na 1 m2 by mělo být použito okolo půl kilogramu popela. Maximální množství na 1 m2 záhonu by nemělo překročit 2 kg dřevěného popela.

Foto: Shutterstock

Tradiční domácí hnojivo

Jako hnojivo se odpradávna používala podestýlka od dobytka nebo drůbeže. K chovu králíků a slepic se začínáme vracet, podestýlka je výborným hnojivem. U mnohých statků je dokonce k dispozici kravský nebo koňský hnůj pro veřejnost za odvoz. Určitě takovou možnost využijte.

Co můžete kompostovat

  • Zbytky ovoce, zeleniny a některých potravin.
  • Posekanou trávu, shrabané listí, plevel.
  • Hobliny, piliny, zvířecí trus.
  • Kůra, papír a lepenka bez potisku (je třeba navlhčit).
  • Kávová sedlina, čajové sáčky.
  • Chléb, ovesné vločky, rýže.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments