Jedna věc v lednici doslova požírá elektřinu. Pokud si nedáte pozor, na konci roku se nedoplatíte

Bez lednice si nedokážeme představit žádnou domácnost. Jde o obrovského pomocníka, který nám umožňuje skladovat náchylné potraviny ve vysoké kvalitě poměrně dlouhou dobu. Kvůli tomu také musí běžet nepřetržitě a je v permanentním provozu. To si pochopitelně vyžádá i určité náklady. Je přitom klíčové, abyste s lednicí zacházeli správně.

Daleko od tepla

Tohle je poměrně logické pravidlo, ale dodržuje ho málokdo. Lednice má za úkol chladit vůči okolnému prostředí. Je proto nesmysl postavit přístroj do blízkosti radiátorů, trouby nebo ho třeba vystavit přímému slunečnímu světlu. To vše způsobí, že lednice bude spotřebovávat více elektřiny a navíc rychleji odejde.

Za lednicí je také nutné držet mezeru velkou alespoň pět centimetrů. Ten lednice používá ke správnému větrání a cirkulaci vzduchu. Pakliže tuto mezeru mít nebude, neodvede teplo z kompresoru, který se potom bude muset zbytečně překonávat, aby udržel chlad.

Každému je snad také jasné, že čím déle necháte otevřená dveře od lednice, tím více výkonu bude lednice potřebovat k dalšímu vychlazení. Dovnitř totiž pouštíte teplý vzduch a studený zase ven.

Foto: Shutterstock

Jak lednici naplnit

Důležitým faktorem, který při spotřebě lednice hraje důležitou roli, je její naplněnost. Neměli byste ji přeplňovat, ale ani udržovat prázdnou. Čím více je v lednici potravin, tím menší výkon potřebuje k udržení chladu, protože tím méně je v ní vzduchu, který je třeba ochladit. To ale neznamená, že ji máte přeplnit po okraj. Potom zase vzduch nemůže cirkulovat. Optimální naplnění je tak ze dvou třetin.

Ptáte se, co dělat, pokud toho v lednici moc nemáte a je tam příliš prázdného místa? I to má své řešení. Vezměte džbány a naplňte je vodou. Ty pak umístěte do lednice. Alternativně ji můžete naplnit polystyrenem. Může to sice působit podivně, ale za celý rok tím ušetříte nemalé peníze. Ideální v takovém případě je ale zvážit pořízení menší lednice, která bude celkově úspornější.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments