Jedna z nejoblíbenějších potravin může způsobit krevní sraženiny. Je třeba ji dávkovat opatrně

Ačkoliv jsou některé potraviny všeobecně považovány za zdravé, ještě to neznamená, že jsou skutečně vhodné pro každého. V některých případech mohou dokonce uškodit. Platí to zejména při specifických diagnózách, kdy se jinak prospěšné látky v nich obsažené zrovna nehodí a stav pacienta ještě zhoršují.

Listová zelenina může uškodit

Typickým příkladem jsou potíže s trombózou. Lidé, kteří mají problémy s krevní srážlivostí, tedy typicky starší osoby, jež trápí například křečové žíly a vedou sedavý způsob života, by se měli vyhýbat potravinám a jídlům, které obsahují vitamin K. Ten totiž zvyšuje srážlivost krve a může vést až k tvorbě nebezpečné krevní sraženiny. Jde to dokonce tak daleko, že tento vitamin může potlačit i účinky nejpoužívanějšího léku na trombózu, warfarinu. Lidé tak mohou mít pocit, že jsou léčeni, ale pokud konzumují potraviny s vyšším obsahem vitaminu K, sami sebe ohrožují.

Největším zdrojem vitaminu K je přitom listová zelenina, jako například špenát, rukola, bazalka nebo petržel. Zdánlivě nezávadná a zdravá zelenina tak může způsobit závažné problémy. Zejména petržel je opravdovým rekordmanem, když v pouhých sto gramech najdete celých 20 denních dávek vitaminu K. Pokud byste tak snědli větší množství listové zeleniny, riziko krevní sraženiny se tím významně zvyšuje.

Také listy špenátu obsahují velké množství vitaminu K. / Foto: Shutterstock

Stačí to nepřehánět

Jak upozorňuje lékař Pavel Kohout z Centra výživy Thomayerovy nemocnice v Praze, drtivá většina pacientů o tomto problému vůbec neví. Často je na něj totiž neupozorní ani samotní lékaři, kteří je s jejich diagnózou léčí.

Neznamená to přitom hned potraviny s vysokým obsahem vitaminu K vyřadit z jídelníčku zcela. V takovém případě by vám totiž zase mohly chybět některé důležité látky, a to včetně vitaminu K, který nejenže podporuje krevní srážlivost, ale reguluje i jiné procesy v těle. Klíčem je proto najít vyvážený poměr vitaminu K. Jde o to, aby ho lidé s vyšší srážlivostí krve nekonzumovali příliš a nezadělali si tak na zbytečné komplikace.

Foto: Shutterstock, zdroj: NCBI

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Otakar
Otakar
2 let

Jeden takzvaný odborník napíše vajíčka s mírou jezte druhý napíše opak obsahují cholesterol to samé je se zeleninou. Koukám jeden větší odborník než druhý. To je jasný že nezblajznu na posezení 10 vajíček nebo kilo zeleniny. Vzduch taky je nezdravý všeho s mírou dychejte. s mírou.