Rýžové chlebíčky nejsou tak zdravé, jak to vypadá. Mohou vám rozházet organismus

Po rýžových koláčcích sáhneme jako po rychlé svačince a máme dobrý pocit, že jsme dali přednost zdravé alternativě před čokoládovou tyčinkou. Opravdu jsou tak dobré, jak si myslíme nebo našemu tělu při konzumaci ubližují? Co přesně je v rýžových chlebíčcích?

Rýžový chlebíček není studnice zdraví

Svačina by měla obsahovat bílkoviny, vlákninu, dostatek živin a pokud možno také vitamíny a minerály. Prakticky nic z toho se v rýžovém chlebíčku nenachází. Jeho obsah bychom mohli nazvat prázdnou kalorií, jediné plus je chroupnutí. Jako alternativa k mastným brambůrkům jsou lepší volbou, to jistě ano, ale zdravou svačinu nemohou nahradit. Ke svačině je můžete použít, ale jako doplněk například řeckého jogurtu s čerstvým ovocem.

Složení rýžových chlebíků

Na 100 g rýžových chlebíků (obvykle celé balení) byste zkonzumovali 1 620 kJ. Zpravidla je v balení 15 ks, množství se může lišit dle výrobce. Obsahem je prakticky pouze celozrnná rýže (pokud nekupujete ochucené varianty). Jeden rýžový chlebík obsahuje jen asi 100 kJ, což je skutečně minimum.

Na 100 g výrobku konzumujete asi 4 g tuku, 80 g sacharidů, 3 g vlákniny a 8,5 g bílkoviny. Obsah na jeden chlebík získáte vydělením 15. Problematické při této svačince je především prakticky nulový obsah bílkovin a vlákniny (0,6 a 0,2 g).

Foto: Shutterstock

Vysoký glykemický index

Pokud budete konzumovat jen rýžové chlebíky (bez doplnění bílkoviny) konzumujete potravinu s vysokým glykemickým indexem. To znamená, že po krátké době (dokonce v řádu několika desítek minut), dostáváte mnohem větší hlad a budou vás trápit chutě na sladkosti. Rychlý výkyv cukru v krvi může vést i k točení hlavy a únavě.

Jak již bylo zmíněno, pokud vám rýžové chlebíčky chutnají, volte neochucenou variantu a konzumujte je společně s bílým jogurtem a ovocem. Připravit si můžete i slaný tvarohový dip s česnekem a rýžové chlebíčky namáčet.

Foto: Shutterstock, zdroj: LiveStrong

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Nevím, proč by měl člověk konzumovat tenhle “polystyrén”, když chleba je mnohem chutnější a je mi jedno, kolik kcal (kj) sním – nadváhu nemám.
Zajímavé je, jak tady všechny autorky tvrdí, že když sníme to či ono, budou nás brzy trápit chutě na sladké – tak jak to, že mě netrápí, ať sním cokoliv? No možná to bude proto, že nepapám tu tzv. zdravou nízkokalorickou stravu 😛 a možná taky proto netloustnu…