Lékaři varují před velmi oblíbeným vitaminem. Může způsobit rakovinu plic

Jednoznačným cílem veškerého výzkumu, který se točí kolem rakoviny, a že jde o nasazení obrovských týmů i finančních částek, je dosáhnout snížení počtu lidí, kteří na tuto nemoc umírají. Bohužel jich je stále velké množství, a přestože se možnosti moderní medicíny zvětšují, zároveň přibývá případů. Stále se také nedaří rakovinu diagnostikovat v opravdu raném stádiu, kdy se dá ještě velmi dobře podchytit.

Uškodit mohou i zdravé produkty

Vědci na celém světě se tak snaží zjistit nejrůznější rizikové faktory a upozorňovat na ně. Často potvrdí roli obvyklých podezřelých, jako jsou cigarety, alkohol či tučná jídla. Někdy ale narazí na znepokojivá zjištění o tom, že rakovinu mohou vyvolat i zdravé produkty, jako jsou například doplňky stravy.

Studie publikovaná v časopise European Journal of Cancer Prevention upozornila na výraznou spojitost mezi vitaminem B12 a rakovinou plic. Tento vitamin je přitom velmi oblíbený, ostatně lékaři doporučují jeho pravidelné doplňování.

Vitamin B12 totiž v těle plní důležité úlohy, jako je rozvoj a funkce centrálního nervového systému. Přirozeně se tato látka nachází v mase, rybách, vejcích či mléčných produktech.

Foto: Shutterstock

Když je vitaminu v těle příliš

Někteří lidé však mají nedostatek vitaminu B12 a musí ho doplňovat formou tabletek. To však ale zvyšuje riziko, že ho do těla dostanete příliš mnoho. Ještě více to platí o lidech, kteří vitamin konzumují preventivně, aniž by to potřebovali.

Vědci totiž zjistili, že vitamin B12 zvyšuje riziko rakoviny plic, a to ve chvíli, kdy je ho v těle větší množství. Studie zkoumala desítky tisíc lidí po dobu 25 let. Zjistilo se, že ti lidé, kteří měli vyšší hladiny vitaminu B12 v těle, měli také významně vyšší pravděpodobnost, že se u nich obávaná nemoc objeví.

Nejde přitom o první výzkum, který dospěl k takovému závěru. V roce 2009 vyšla studie v časopise The Journal of the American Medical Association, která uvedla, že kyselina listová a vitamin B12 zvyšují riziko různých typů rakoviny.

Foto: Shutterstock, zdroje: European Journal of Cancer Prevention, Express

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments