Lidé při smažení řízků dělají velkou chybu. Na pánvi jim vzniká neplecha

Smažení je oblíbená kuchyňská úprava. Lidé s oblibou smaží na pánvi řízky, zeleninu nebo hranolky. Na pánvi přitom vznikají bílé bublinky. Když olej nejen prská, ale i bublá, jedná se většinou naštěstí o banalitu – jde o obyčejnou vodu.

Olej pění při setkání s vodou

Olej sám o sobě by nepěnil, ale pokud smažíte maso nebo zeleninu, je těžké se tomu vyhnout. Čím více vody, tím více pěny. Řešení spočívá v prevenci. Měli byste používat kvalitní oleje určené na smažení, a především hlídat optimální teplotu.

Rozhoduje teplota smažení

Teplotu nemůžete držet příliš nízko, jinak se vám bude stále tvořit nová pěna. Díky vysoké teplotě se zase voda rychle vypaří a pěny se zbavíte, ale řízky snadno připálíte. Snažte se na pánev dávat suroviny, které jste předtím zcela zbavili vody. Některé je vhodné osušit papírovou utěrkou, to se týká například brambor. Také na pánvi nesmažte mnoho ingrediencí najednou – čím více surovin, tím větší je riziko, že budou pouštět vodu.

Foto: Shutterstock

Vyzkoušejte trik s korkem

Účinný trik spočívá v tom, že na pánev, kde smažíte, vhodíte korek. Stačí obyčejný od vína. Pěnění se tím samo zastaví, a vše bude v pořádku. Tento trik se používá nejčastěji u řízků.

Pozor na prskání

Kromě pěnění vás může potrápit i prskání, které znají všichni. Většinou se to děje ve chvíli, kdy na pánev přidáváte nové suroviny – opět je za tím voda. Stačí jediná kapka, a je problém. Bohužel vyprskne i horký olej, který vás může nepříjemně popálit. Předtím, než na pánev nalijete olej, ujistěte se, že je skutečně suchá. Případně do ní můžete po vysušení nasypat trochu soli – sůl nasákne přebytečnou vodu. Podobně vodu absorbuje i ocet. Tím byste měli riziko prskání výrazně omezit. Když si pohlídáte, aby byly suché i potraviny, které přijdou na pánev, nemělo by hrozit ani prskání, ani pěnění.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments