Mořila jsem se s loupáním česneku. Když to viděl děda, ukázal tu nejrychlejší metodu. Ani mu nenačichly ruce

Když si chcete pochutnat na pořádně česnekovém jídle, ruce byste si uloupali. Proto určitě oceníte několik vychytávek, jak česnek oloupat prakticky bez práce.

Metoda pro tvrďáky

Pro loupání česneku nepotřebujete nic speciálního, stačí vaše ruce. Stroužek česneku jednoduše „rozmáčkněte“ rukou o prkénko. Slupka se tak uvolní sama. Jde vlastně o stejný princip, jaký používají kuchaři, až na to, že oni česnek rozmáčknou nožem. Ale tvrďáci to mohou vyzkoušet vlastní pěstí.

Pokud toto není nic pro vás, nezoufejte, možností, jak si s česnekem poradit je spoustu.

Oloupejte česnek v zavařovačce

Zavařovačka, termoska, šejkr, to je skoro jedno. Nasypte dovnitř jednotlivé stroužky česneku, pevně uzavřete a štěrchejte a štěrchejte. Za chvilku máte hromadu oloupaného česneku.

Pokud zrovna žádnou takovou nádobou nedisponujete, budou vám stačit dvě stejně velké misky. Postup je obdobný. Z palice česneku odlámete jednotlivé stroužky a vložte do misky. Tuto misku zaklopte druhou miskou. Teď už stačí jen třepat, třepat a třepat. Stroužky se o sebe budou třít a oloupou se.

Použijte mikrovlnku

Celou palici česneku vložte do mikrovlnky, tu zapněte na 15-20 vteřin. Česnek vyndáte tak vláčný, že slupky půjdou dolů prakticky samy. Přitom na kvalitě česneku se ta chvíle v mikrovlnné troubě negativně vůbec nepodepíše.

Foto: Shutterstock

Vykoupejte česnek v horké vodě

Dejte vařit vodu do rychlovarné konvice, mezitím stroužky česneku vložte do kastrolu. Až voda bude vařit, zalijte jí česnek. Po chvíli sceďte, nechte vychladnout na přijatelnou teplotu a oloupejte. Půjde to mnohem snadněji.

Proč zařadit do jídelníčku česnek?

S loupáním česneku je sice práce, ale rozhodně stojí za to. Česnek je totiž přírodní antibiotikum, navíc působí preventivně proti rakovině plic, prostaty, mozkovým nádorům a artróze. Posiluje srdce, pomáhá regulovat cholesterol a krevní tlak. Je to zkrátka všelék, který by měl být v dostatečné míře zastoupen v naší stravě.

Foto: Shutterstock, zdroj: thekitchn.com

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments