Namrzlá lednice může být velký problém. Vyřešte ho okamžitě

Máte-li kombinovanou lednici, obvykle řešíte problém, jak nejlépe odmrazit mrazničku. Problém ale může nastat i v části lednice. Ta musí fungovat bez problémů a být čistá, abychom byli schopni zajistit bezpečnost a čerstvost potravin, které do ní ukládáme.

Námraza v lednici

Jste zvyklí na námrazu v mrazničce, ale zamrzlé kapky v chladicí části vás překvapí? Pokud nemizí, máte zaděláno na větší problém. Této nepříjemnosti se ale můžete zbavit velmi rychle. Námraza vzniká kvůli tomu, že lednici často otevíráme a termostat neodpojí chlazení, které zajišťuje ideální teplotu. Zadní část tak začíná namrzat, ale teplota v lednici je stále příliš vysoká.

Vyčistěte lednici

Abyste mohli začít váš problém řešit, je nejlepší lednici nejdříve vyčistit. Vyndejte všechny potraviny. Ty, které podléhají rychlé zkáze, jako je maso, sýry a čerstvé mléčné produkty umístěte do chladící tašky nebo do boxu, do kterého přidáte zmrazenou láhev s vodou. Nezapomeňte využít ideální příležitosti a zkontrolujte data expirace, případně vytřiďte produkty, které tam již nepatří.

Foto: Shutterstock

Dezinfikujte a odmrazujte

Chcete-li mít lednici dokonale čistou, vytvořte si roztok ze soli nebo použijte jedlou sodu. Oba tyto produkty mají dezinfekční, čisticí a pro nás ideální odmrazující účinky. Pokud použijete jednoduchý trik, nebudete muset tuto bílou elektroniku vyklízet a čistit minimálně půl roku. Před tím, než začnete s čistěním, nezapomeňte ledničku vytáhnout ze zásuvky. Při použit jedlé sody stačí zaprášit namrzlou část jednou lžící. Nechte 20 minut působit. Následně otřete suchým hadříkem.  

Připravte si roztok

Rychlejší působení zajistí použití solného roztoku. Smíchejte 2 polévkové lžíce s horkou vodou. Po rozpuštění přelijte do lahvičky s rozprašovačem. Pečlivě postříkejte celou namrzlou část. Sůl velmi rychle rozpustí námrazu, navíc má silné dezinfekční účinky. Pro dokončení práce stěnu otřete nebo seškrábněte. Vyhněte se použití ostrých nástrojů, které by mohly stěny poškrábat. Raději zvolte utěrku nebo špachtle, které jsou vhodné na teflon a zajistí, že po čistění nezůstanou žádné šrámy.  

Foto: Shutterstock, zdroj: BUT

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments