Nejlepší způsob, jak skladovat zeleninu. Vydrží vám čerstvá i 2 roky

Čerstvá zelenina je nezbytná součást jídelníčku. Nejlepší je, pokud si pro ni dojdeme do zahrádky u domu. To se ale poštěstí jen některým a na pár týdnů v roce. Všichni ostatní se mohou naučit, jak zeleninu správně skladovat, aby vás nakupování nečekalo každý druhý den.

Nákup zeleniny na tržištích

Pokud zeleninu kupujete, snažte se do nejvíce vyhledávat lokální pěstitele. Zelenina pochází z vašeho kraje, nejela stovky kilometrů a nebyla skladována týdny, než se dostala na váš stůl. Prvním krokem k prodloužení trvanlivosti je tedy nákup čerstvé zeleniny. Následně je třeba se zabývat správným skladováním. Každý druh zeleniny vyžaduje jiné podmínky pro skladování, některé druhy musí dokonce dozrát, než je vložíte do lednice.

Jak skladovat listovou zeleninu

Při skladování listové zeleniny je nezbytným pomocníkem papírová utěrka. Ta by měla být mírně navlhčená. Pomůže i částečně perforovaný plastový sáček, do kterého vložíte omytou zeleninu. Takto skladujte v lednici hlávkový salát, kapustu, špenát, po dobu jednoho týdne.

Zabalením stonků do navlhčené papírové utěrky prodloužíte čerstvost chřestu. Ten můžete dát v lednici i nastojato do misky se studenou vodou.

Dozrávání rajčat

Zralá rajčata se skladují v lednici i se stonky. Pokud jsou ale rajčata ještě místy zelená a potřebují dozrát, měla by dozrávat v pokojové teplotě v místě, kde na ně nesvítí přímé sluneční paprsky. V lednici nebo v dobře větraném sklepě vydrží po několik týdnů.

Foto: Shutterstock

Skladování kořenové zeleniny

Tykve a kořenová zelenina nepatří do lednice. Měly by být skladovány na tmavém a suchém místě. Komora nebo sklep je ideální. Stejná pravidla platí pro česnek, cibuli, brambory a všechny druhy dýní. Brambory vydrží ve sklepě i 2 měsíce, stejně dlouho vydrží cibule. Mrkev vydrží ve sklepě měsíc.

Zeleninové konzervy

Konzervovaná zelenina vydrží až dva roky. Pusťte se do sterilizace rajčat, paprik, cuket nebo dýní. Výborná je i směs dušených paprik a rajčat, které mohou být následně použity jako základ pro lečo nebo pro směs pečeného masa.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments