Nejlepší způsob, jak smažit na másle, aby se nepřepálilo. Hospodyňka ukázala trik, který nikdo nepřekoná

Smažením na másle získává pokrm jemnější chuť, ale smažení na másle není jednoduché. Je nutné postarat se o to, aby se máslo nezačalo přepalovat. Maso by nejen nelahodilo chuti, bylo by i zdravotním rizikem. Naučte se správně smažit na másle.

Obliba smažení na oleji

Dříve bylo nemyslitelné, že bychom smažili na oleji. Při veškerém smažení jsme sáhli po sádle nebo po másle. Olej se dostal ke slovu až později. Oblibu si rychle získal proto, že se nepřepaloval ani při vysokých teplotách. Pokrmy ale měly jinou chuť, chuť jemného másla zkrátka nelze nahradit.

Kupte kvalitní máslo

V žádném případě nemůžete smažit na margarínech. Pro smažení je třeba vybrat kvalitní máslo. V orientaci pomůže cena, kvalitní másla jsou dražší na pořízení. Koupit můžete ale i máslo určené pro smažení. Najdete jej pod označením ghí a jedná se o přepuštěné máslo. Prodává se ve větším balení a pořizovací cena bývá nepříjemně vysoká.

Domácí přepuštěné máslo

Na běžném másle bez úpravy rovněž nelze smažit. Musíte si připravit domácí přepuštěné máslo. Z másla se při smažení uvolňují bílkoviny, které by způsobily nepříjemný zápach. Vezměte si pánev, tu rozehřejte na mírnou teplotu a začněte máslo rozpouštět. Dejte do síta utěrku a rozehřáté máslo přeceďte přes utěrku do druhé mísy. V dolní míse získáte přepuštěné máslo, které je ke smažení vhodné a můžete jej uchovávat v lednici delší dobu.

Foto: Shutterstock

Správné smažení na másle

Máslo má nižší kouřový bod než olej, proto je zapotřebí smažení na másle pečlivěji hlídat. Jakmile začne z pánve vycházet kouř, okamžitě zastavte smažení, nechejte pánev mírně zchladnout a přidejte nový kousek másla. Pak můžete ve smažení pokračovat. Smažením na másle jsou pokrmy chutnější a maso šťavnatější. Vyzkoušejte tradiční vepřové řízky nebo oblíbený smažený sýr připravený na másle. Určitě se v budoucnu rozhodnete pro smažení na másle namísto oleje.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Bohuslav
Bohuslav
1 rok

stačí k máslu přidat trochu oleje na smažení