Nejpoctivější sovětské karbanátky. Tehdejší šéfkuchaři znali triky, jak připravit dokonale šťavnaté maso

Ačkoliv z té doby nepochází mnoho pozitivního, jedna věc se musí nechat. Málokdy chutnaly karbanátky tak dobře jako tehdy. Také dnes jde o stále velmi oblíbené jídlo, protože je rychlé, snadné a chutné. Často už se ale zapomíná na postupy, které před desítkami let používali Rusové. Ostatně, docela málo se ví, že karbanátky byly v Sovětském svazu v podstatě národním jídlem. Proto zase tolik nepřekvapí, že je tehdejší šéfkuchaři měli vyšperkované k dokonalosti.

Staré triky zajistí skvělou chuť

V současné době se karbanátky připravují na mnoho různých způsobů, na čemž není nic špatného. Do směsi masa lze totiž přidat leccos. Zajímavé jsou experimenty s nejrůznějšími bylinkami či zeleninou, které masu propůjčí zajímavou chuť. Stále častěji se připravují také vegetariánské karbanátky, kdy se mnozí diví, že chutnají velmi podobně jako ty z masa.

Není ale od věci se čas od času vrátit k osvědčené klasice. A proč si ji nepřipravit rovnou tak, jak to dělali naši předci? Může to znít banálně, ale jedním z pozapomenutých a dříve velmi používaných triků je přidání sodovky. Jednoduše na každý půlkilogram masa přidejte přibližně sto mililitrů vody s bublinkami.

Tento velmi jednoduchý postup, na kterém není nic složitého a vůbec vás nezdrží, přitom zajistí to, že se vám karbanátky jen tak nevysuší. Výsledek bude velmi šťavnatý a vláčný. Přesně takový, jaký by měl být.

Foto: Shutterstock

Recept na vynikající karbanátky

Co budete potřebovat

  • 500 gramů vepřového mletého masa
  • 1 mrkev
  • 1 cibuli
  • 1 bramboru
  • 100 ml perlivé vody
  • sůl
  • koření
  • sójovou omáčku

Postup přípravy

Vezměte půl kilogramu vepřového masa, ať už mletého nebo takového, které si namelete sami. Jakmile je maso namleté, přidejte jednu nastrouhanou mrkev a nadrobno nakrájenou cibuli. Osolte a okořeňte podle chuti. Nic nezkazíte tím, když do směsi přidáte trochu sójové omáčky.

Do připraveného masa teď už jen přilijte 100 mililitrů perlivé vody. Tady ale pozor. V případě, že do receptu vodu přidáte, už nepotřebujete pečivo ani krupici, kterou jste možná zvyklí do karbanátků dávat.

Dalším zajímavým trikem, který se používal v dřívějších dobách, je přidání brambory. Ta zvýrazní chuť karbanátků a zajistí ještě větší šťavnatost.

Připravenou směs nechte v lednici odpočinout přibližně půl hodiny. Mezitím si připravte plotýnku a pánev a můžete smažit. Ideálně na sádle nebo přepuštěném másle.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Josef
Josef
2 let

brambora vařená nebo syrová ? do tuhé směsi pečivo ano do naředěné vodou ne ??? řídkou zahustíme z důvodu tvarování.

Jana
Jana
2 let
Reply to  Josef

Pepo, kašli na to. Zkus to jak to dělám já: Mleté maso, dost cibule-(jedna nestačí ani na 1/2 kila masa), trochu česneku, strouhanku zvlhčenou mlékem, promnutou v suchých dlaních majoránku,mletý pepř , sůl a vejce. Cibuli nakrájet nadrobno, stejně tak česnek.
Nemlít, tím by se chuť zkazila, neřkuli zničila. Tak chutnají leda kupované karbanátky. Hnus.