Při pečení cukroví dělají lidé překvapivě hodně chyb. Hospodyňky upozornily na ty největší, které pečivo zkazí

Pečení vánočního cukroví je překrásný proces, při kterém se může zabavit a vlastně i sblížit celá rodina. I když některé pekařky či dokonce pekaři nenechají na těsto nikoho sáhnout, protože jednoznačně chtějí, aby byl výsledek podle jejich představ, jednoduše dokonalý. Kdežto jiní zase rádi posedí s rodinou u pečení cukroví s šálkem dobrého svařáku, protože vědí, že tímto způsobem každoročně upevňují rodinné vztahy. Aby bylo cukroví u každého chutné a dokonalé, připravili jsme pro vás několik málo užitečných rad. 

Než se na pečení vrhnete, buďte si jistí, že opravdu chcete péct

Nechce se vám péct? Nepečte, pečení není o tom, že musíte, nehledě na výsledek. Pokud opravdu nechcete péct, cukroví si kupte nebo s někým vyměňte za jiný vánoční předmět. Také se poptejte členů domácnosti, zda o cukroví opravdu stojí. Jestliže zjistíte kladnou odpověď, ale víte, že se vám do cukroví nechce, sedněte si k cukroví společně a něco si upečte. Možná zjistíte, že si dokážete vybudovat novou tradici.

Bez plánování to nejde

Nejdříve si naplánujte, kolik cukroví, a hlavně jaké cukroví budete chtít péct. Jestliže máte rádi vanilkové rohlíčky a perníčky, upečte dvojitou dávku tohoto cukroví a nepečte zbytečně to, o kterém víte, že rodině tolik nechutná. Předejdete tomu, že po Novém roce spoustu cukroví vyhodíte.

Foto: Shutterstock

Nákup v akční nabídce se vyplatí

Jakmile se rozhodnete, co vše budete péct, začněte plánovat i nákup. Doporučujeme, abyste plánovali již v listopadu. Od té doby mějte oči na stopkách, protože mnoho obchodních řetězců začne postupně zlevňovat suroviny vhodné pro přípravu vánočního cukroví. A pokud koupíte máslo, které má za dva týdny procházet, strčte jej do mrazáku. Zároveň se ale snažte pořídit kvalitní suroviny.

Stejně jako u bábovky, tak i u cukroví

Jste zvyklí prosívat mouku do bábovky či bublaniny? Potom tedy v tomto kroku pokračujte i u cukroví. Má to velký význam, cukroví bude křehčí. To stejné platí i u moučkového cukru a kakaa. Obecně byste měli prosít veškeré sypké suroviny. Velice praktické je to, co se týče vlašských ořechů. Skrytá skořápka může pěkně potrápit zuby.

Nepřehníst a následně nechat odležet

Také máte ten pocit, že musíte těsto co nejpoctivěji propracovat, aby bylo co nejhebčí? Pozor ale, nenechte se zmást. Například lineckému, vanilkovým rohlíčkům a jinému křehkému cukroví, přílišné hnětení nesvědčí. 

To stejné platí i pro odpočinek po následném hnětení. Těsto by si mělo minimálně na hodinu odpočinout v lednici. Nejlépe však na dvě hodiny či přes noc. veškeré ingredience se spojí a s těstem se vám bude lépe pracovat.  

Dobře plánujte a udělejte si na pečení čas. / Foto: Shutterstock

Několik posledních doporučení

  • Ukliďte si prostor pro dostatek místa.
  • Cukroví vytáhněte dřív, než budou okraje zlatavé. Na plechu dojdou a při pojídání se budou rozplývat na jazyku. 
  • Z nepodarků, které mají špatný tvar, vytvořte další cukroví. Smíchejte je s karamelovým krémem a máte skvělou pochoutku ve formě kuliček.
  • Těsto nechte odležet, ideálně přes noc v lednici. Na zabalení použijte ideálně potravinovou fólii.
  • Pokud se vám těsto při válení drolí a lepí na váleček, použijte potravinovou fólii (například stejnou, ve které jste měli zabalené těsto v lednici), přes kterou těsto vyválejte. Uvidíte, jak to půjde snadno a rychle.
  • Na pečení používejte pečicí papír.
  • Do krabice pro uskladnění cukroví přidejte kousek jablka, díky němu bude cukroví nádherně vláčné. Ideální pro uskladnění jsou papírové krabice.
  • Máte alergii na ořechy, nebo už vám došly? Můžete je jednoduše nahradit ovesnými vločkami. Pro intenzivnější ořechovou chuť, je lehce nasucho opražte na pánvi. Navíc jsou méně tučné než samotné ořechy.
  • Pro každé pečení platí, u vánočního tomu není jinak. Suroviny si před přípravou těsta vyndejte z lednice v předstihu, aby měly pokojovou teplotu.
  • Jako poslední si pamatujte, že na surovinách byste neměli nikdy šetřit.

Foto: Shutterstock, zdroj: Chatelaine

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Rita
Rita
2 let

Na pečení se mi osvědčily silikonové podložky na plechy,díky nimž ušetřím finance za papír na pečení. Cukroví uchovávám v plechových krabicích,kde se zaleží mnohem lépe než v papírových, a kromě toho,když mi na balkon padá sníh,tak do plechových krabic se nedostane.Hlavně doporučuji začít s pečením zavčas.Vyhnete se tak zbytečnému stresu,že něco nestíháte.Klid a pohoda je před Vánocemi k nezaplacení.