Odborníci poradili stravu, která pomáhá bojovat s koronavirem. Můžete tak předejít i zápalu plic

Přestože jsou účinky zdravé stravy na zotavení z různých nemocí dlouhodobě známé, vědci se jimi dosud příliš nezabývali, protože pro ně byly až moc neurčité. To se však se snahou přijít s čímkoliv, co by nějakým způsobem pomohlo na koronavirus, mění. Vědci vydali konkrétní doporučení týkající se stravy, která posiluje imunitu vůči virovým infekcím.

Experti z Nutritional Insight v Surrey ve Velké Británii zkoumali úlohu takzvané imunonutricie, tedy výživy, která posiluje imunitu osob starších 65 let. Upozorňují, že takováto prevence by mohla pomoct tělu zvládnout potenciálně smrtící viry, jako je právě koronavirus.

Vitamín C zabraňuje invazi patogenů

Autoři studie došlo k tomu, že určité složky stravy, jako je ovoce, vitamín C, antioxidanty, vitamíny, minerály a probiotika, by skutečně mohly zvyšovat imunitu a hrát důležitou roli v tom, zda organismus dokáže odolat respiračním virům a chorobám. Studie byla publikována v časopise BMJ Nutrition, Prevention and Health.

Vědci poukázali na skutečnost, že s věkem imunitní funkce klesají. Jde o proces, který se týká vrozené i získané imunity a vliv na něj mají zejména stárnutí, menopauza, andropauza a redukce takzvaných T buněk.

Hlavním zjištěním studie je to, že by lidé každý den měli brát vitamíny a minerály, zejména potom vitamín C, A, D, B, E a zinek. Nejdůležitější je vitamín C, který pomáhá při vývoji epitelových bariérových funkcí dýchacího systému. Právě ten zabraňuje invazi patogenů. Může tak pomoci předejít zápalu plic. Vitamín D je zase silný imunoregulátor a má ochrannou roli při infekci dýchacích cest. Zinek je potom stráčcem imunitních funkcí.

Strava, která dodá potřebné vitamíny

  • Potraviny, které obsahují velké množství vitamínu C: Brokolice (60 mg / 100 g), černý rybíz (130 mg / 100 g), obohacené snídaňové cereálie (do 134 mg / 100 g) a pomeranče (37–52 mg / 100 g)
  • Potraviny, které obsahují zinek: konzervovaný krab (5,7 mg / 100 g), konzervované krevety (3,7 mg / 100 g), konzervované fazole (≈2,3 mg / 100 g) a vařená vejce (1,3 mg / 100 g)
  • Doporučuje se také suplementace vitamínu D s horní hranicí 50 µg na den a zinku 25 mg na den.

V každém případě se ale při nakažení koronavirem nespoléhejte pouze na stravu a konzultujte nemoc se svým lékařem.

Foto: Pixabay

Autor: Petr Vavrenka

Specialista na podávání erudovaných, přesto srozumitelných informací o nemocech trápících lidstvo.