Okamžitě vyhoďte tuhle potravinu z Tesca. Lidé ji kupovali ve velkém, ale obsahuje hrozné věci

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se v poslední době hojně zaměřuje na kontroly toho, co nám to obchodní řetězce vlastně ve skutečnosti za ty horentní ceny prodávají za potraviny. Bohužel dochází velmi často ke zjištění, že kvalita výrobků je naprosto otřesná a absolutně nevyhovující.

Zase to Tesco

Jedna věc je, když výrobky neobsahují něco, co slibují, jako například určitý podíl masa. Mnohem horší je ale stav, kdy tam něco přebývá. Může jít třeba o alergen, který není uveden na obalu, ale také o nebezpečné látky zastoupené v nadlimitním a tedy nepřípustném množství.

Tyto případy jsou stále častější, přičemž je třeba si uvědomit, že SZPI odhalí pouze naprostou špičku ledovce a většina tak nakonec projde bez povšimnutí. Lidé si tyto potraviny nakoupí a následně zkonzumují. Ostatně, přesně to se stalo nedávno v Tescu s ukrajinským kuřecím masem, které bylo zasaženo salmonelou. Přišlo se na to ale pozdě, kdy už bylo všechno prodáno.

Také tentokrát je v hlavní roli Tesco, protože právě tam Státní zemědělská a potravinářská inspekce znovu úřadovala. Tentokrát si posvítila na oblíbené bílé fazole, které patří k základním potravinám a lidé je nakupují ve velmi hojném množství.

Foto: Shutterstock

Nacpané nepovolenými látkami

Rozbor v akreditované laboratoři SZPI v Praze v předmětné potravině potvrdil přítomnost pesticidu propoxur v množství 0,013 miligramů na kilogram (mg/kg), tedy přibližně třikrát více, než je povoleno příslušným právním předpisem,” uvedla SZPI v hlášení na svém webu.

Takovou potravinu byste vůbec neměli konzumovat a optimální je tedy se jí co nejrychleji zbavit. Pakliže vás zajímá konkrétní šarže, tak ta nese označení L 18:39 0 ETH, přičemž datum minimální trvanlivosti je do 4. července 2024.

Každopádně by ale bylo dobré, kdyby už si obchodní řetězce daly konečně pozor a neprodávaly nám takto nevhodné potraviny. A pokud by v tom snad chtěly pokračovat, jsou na místě už velké postihy.

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments