Olej vám při smažení už nikdy nebude prskat. Hoďte na pánev tuhle věc a nestačíte koukat

Na smažené pokrmy se nám sbíhají sliny, ale komu se pak chce řešit nepříjemný zápachem a nechutně zaneřáděný sporák, že. Naštěstí existuje několik fíglů, jak ze smažení udělat o něco příjemnější a na úklid snadnější činnost.

Proč olej při smažení prská?

Ve skutečnosti neprská olej, ale uvolněná vlhkost z pokrmu, který smažíme. Tekutina se uvolní a při kontaktu s olejem vytvoří kapsičku s párou. Ta olejem stoupá vzhůru k hladině, na které bublina praskne.

Jak prskání zabránit?

Nejzásadnějším krokem je potraviny důkladně osušit. Čím méně vody budou obsahovat, tím méně pak budou prskat. Hodně populární je také ochranné síto, které se umístí na pánev. Propouští výpary, takže se nemusíme bát, že bychom řízky dusili, ale kapičky oleje nepropustí.

Nejjednodušeji to řešily naše babičky.  Smažily v dostatečně vysokých hrncích na tenké vrstvě oleje, pak se nemusely bát, že by si zaneřádily celou kuchyň.  Přímo do oleje také přidávaly špetku soli, ta totiž pohlcuje vlhkost.

Co se zápachem?

Pokud jste jako já, neradi smažíte, protože pak několik hodin nejste schopni vyvětrat ten smrad. I na tuto svízel existuje několik řešení. V prvé řadě digestoř. Ta by měla být umístěna přímo nad sporákem. Zkontrolujte, jestli je dostatečně silná a funkční. A vždy ji zapněte. Při smažení raději zavřete dveře, ať vám „nevoní“ celý byt. Po smažení otevřete okna a pořádně vyvětrejte. A když do pánve s olejem kápnete pár kapek citronové šťávy, budete mít maso šťavnatější, a navíc smažení nebude tolik smrdět.

Ocet jako pohlcovač pachů

Když smažíte, dejte na vedlejší plotýnku hrnec s vodou a několika lžícemi octa. Přiveďte k varu. Pára z octa dokáže spolehlivě pohltit pachy ze smažení, protože ocet je výborný pohlcovač zápachu. Stejný trik můžete zkusit i s citronem. Místo pár lžic octa nakrájíte do vody pár plátků citronu.

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments