Paní Helena prozradila trik, díky kterému pokaždé pozná krásně zralý a sladký meloun

Vodní meloun se řadí mezi nejoblíbenější sezónní potraviny. Je zdravý a plný vitamínů. Možná je tento sladký kus zeleniny vůbec nejoblíbenější zeleninou, kterou si s chutí dopřáváme. Jak ale poznat, že je skutečně zralý?

Všímejte si barvy melounu

Vzhled melounu je klíčový. Pokud si přejete sladký a zralý meloun, musíte si všímat jeho barvy. Obecně platí, že byste si měli všímat zeleniny, která má velmi hluboké, tmavě zelené pruhy. Zároveň by měl meloun mít i žluté pruhy. Tak byste měli poznat, že bude zralý a plný sladké hmoty. Nezralý meloun poznáte tak, že jeho pruhy jsou příliš světlé. Ještě zkrátka potřebuje čas, aby dozrál.

Jdeme škrábat povrch melounu

Tento trik si asi nedovolíte v každém obchodě. Pokud to ale jde, měli byste přistoupit ke kontrole zralosti melounu. První vrstvu budete škrábat nehtem. Svrchní vrstva je tedy pryč a nyní byste měli vidět jasně zelenou barvu. Mnohdy již tuto krásnou barvu uvidíte, pokud byl meloun slabě poškozený během přepravy. Vidíte žlutou barvu? Meloun již zřejmě bude přezrálý a pokud si jej přivezete domů, příliš radosti vám neudělá.

Pane doktore, stetoskop

Nebojte se, do obchodu vás s typickou pomůckou všech lékařů nikdo posílat nebude. Stačí, když si na zelenou slupku zaklepete. Zvuk, který uslyšíte, by měl být tlumený. Slyšíte-li jasné dunění, ovoce ještě není připraveno ke konzumaci. Nebojte se tedy na meloun zaťukat, když si jej budete vybírat.

Foto: Shutterstock

Je lesk vůbec dobrý?

Lesklé ovoce je krásné na pohled. Jak je to ale s jeho kvalitou? Když je lesklý meloun, bude méně sladký. Sladký meloun má jemnou patinu, podle toho poznáte, že je v něm již ideální koncentrace nutričních hodnot.

Hurá do obchodu, vyberte si ten nejsladší meloun. Už víte, jak na to. Nyní je potřeba získané informace zkoušet. Konečně si domů donesete vždy ten nejlepší meloun.

Foto: Shutterstock

Autor: Tomáš Kavka

Redaktor serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments