Potravinoví moli už si neškrtnou. Likviduji je jednou provždy, tenhle trik nikdy nezklamal

Potravinoví moli jsou noční můrou každého, kdo chce mít své potraviny v bezpečí. Místo chemie můžete vyzkoušet několik jednoduchých triků, jak se jich zbavit. Například, uchovávejte potraviny v uzavřených nádobách, pravidelně kontrolujte zásoby a při napadení nenechávejte nic náhodě – vyprázdněte celou skříňku a důkladně ji vyčistěte.

Výborně také fungují silice z aromatických bylinek. A pokud máte skutečně velký problém, zkuste sáhnout po pastičkách.

Potravinový mol – drobný škůdce

 Potravinový mol, známý také jako zavíječ, je drobný motýlek, který patří do čeledi zavíječovitých. Nejběžnějším druhem v našich domácnostech je zavíječ moučný. Dospělí jedinci jsou světle šedobéžoví s tmavšími pruhy a dorůstají délky asi 12 mm. Jejich larvy jsou bílé s tmavší hlavou a velmi rychle se množí.

Pokud se s nimi nevypořádáte, mohou způsobit škody na potravinách a dokážou vás opravdu potrápit. Proto vám přinášíme osvědčené rady, jak se s nimi vypořádat a jak se jim vyhnout.

Foto: Shutterstock

Jak se bránit?

Je důležité se zbavit všech nalezených škůdců mechanicky, avšak to samo o sobě nestačí. I po jejich odstranění se napadené potraviny stávají nebezpečnými, protože mohou obsahovat vajíčka a kontaminaci výkaly.

 I když v potravinách vidíte jen drobné zbytky hmyzu, jako jsou hedvábná vlákna, zbytky zámotků a hmyzí exkrementy, stále nejsou zcela bezpečné. Tyto zbytky sice nejsou samy o sobě infekční, ale mohou vyvolat u citlivých jedinců alergickou reakci. Proto je nutné celou dávku napadených potravin okamžitě vyhodit, ideálně do popelnice. Důkladně prohlédněte a vytřete všechny police spíže nebo linky. Potraviny je třeba pravidelně kontrolovat a udržovat čistotu v celé kuchyni, aby se minimalizovalo riziko dalšího napadení.

Triky našich babiček

Existuje mnoho osvědčených rad našich babiček, jak zabránit návratu nevítaných vetřelců do spíže. Pro přírodní odstraňování škůdců můžete vyzkoušet několik tipů, jako například umístit větvičky chmele, látkové sáčky s bobkovým listem, hřebíčkem, pepřem nebo levandulí do spíže. Také cedrové dřevo, listy ořešáku a citronová kůra jsou pro zavíječe nepříjemné a mohou zabránit jejich návratu. Tyto prostředky jsou přirozené a bez chemických látek.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments