Pozor na kukuřičný sirup. Podporuje vznik rakoviny

Denní konzumace i skromného množství kukuřičného sirupu s velkým množstvím fruktózy může urychlovat růst střevních nádorů. Alespoň to bylo pozorováno u myší. Taková konzumace kukuřičného sirupu se rovná denní konzumaci sladkých nápojů, obsahujících 12 uncí cukru.

Přispívá cukr k přímo k rakovině, nebo podporuje její růst? Odpověď zní ano, a proto jsou rizikové skupiny všichni lidé, kteří konzumují sladké nápoje příliš často, v nejhorším případě každý den. Byl objeven i mechanismus, který v takovém případě růst rakoviny způsobuje.

Tolik řešená obezita není tak důležitá

V současné době se nejvíce řeší to, že je přílišné množství cukru škodlivé na tělesnou hmotnost – způsobuje obezitu. Obezita může zvyšovat rizika onemocnění srdce a může vést k mnoha typům rakoviny. Nicméně je více a více studií zaměřujících se na přímý vliv cukru na vznik a podporu rakoviny.

Sladké nápoje jako spouštěč

Bylo zjištěno, že pokud je nádor ve střevech v raném stádiu – může se vyskytnout u mladých lidí zcela náhodně, konzumace kukuřičného sirupu může vést k urychlení růstu nádoru bez ohledu na obezitě jedince. Výsledky tedy říkají, že především v případě chronické konzumace sladkých nápojů může rapidně urychlit rozvoj rakoviny. U kolorektálního karcinomu bez konzumace sladkých nápojů to může trvat 20 – 30 let.

Proč přibývá pacientů s rakovinou? Kvůli cukru

Tato studie je odpovědí na publikace tvrdící, že nemocných rakovinou neustále přibývá. V posledních třiceti letech se totiž zvýšila spotřeba sladkých nápojů a potravin, přičemž byl zaznamenán narůstající počet pacientů léčících se na různé druhy rakoviny ve věku 25 – 50 let.

Autor: Radek Chlup

Externí autor magazínu AAzdraví.cz.