Rána pro vegetariány. Maso a kusy živočichů jsou i tam, kde by je nikdo nečekal

Domníváte se, že například banány, fíky, cereálie nebo jogurty jsou ideálními potravinami pro vegetariány? Vždyť přeci nemohou obsahovat žádné maso, a tak je mohou lidé, kteří masné produkty odmítají, klidně konzumovat. Bohužel to není tak jednoduché. Existuje velké množství potravin, které sice zdánlivě maso neobsahují, ale přesto se v nich mohou ukrývat živočišné produkty.

Problém pro vegeteriány a vegany je také v tom, že seznamy přísad na obalech často používají odlišné názvy. Málokdo tak tuší, že třeba za potravinářským barvivem karmín se skrývají drcení brouci, případně, že pesticidy mohou obsahovat stopy korýšů a měkkýšů.

Propagátorka vegetariánství Karin Ridgers tvrdí, že jak vegetariáni tak vegani by měli být velmi obezřetní v tom, co si vkládají do úst a konzumovat pouze takové produkty, jejichž složením si mohou být stoprocentně jistí. Jinak se totiž nemohou považovat za skutečné vegetariány či vegany.

A které produkty vlastně mohou obsahovat stopy masa a dalších živočišných produktů? Je jich překvapivě velké množství a zdaleka nejde o kompletní seznam.

Fíky

Na první pohled bezpečné ovoce, ale ve skutečnosti nevhodné pro vegetariány a vegany. Fíky jsou z tohoto pohledu problematické, neboť mohou obsahovat hmyz – mrtvé vosy a včely. Po opylení může vosa uvíznout uvnitř květu, zemřít tam a stát se tak součástí ovoce.

Sladkosti červené barvy

Červené sladkosti obsahují karmín, červené potravinářské barvivo, které se vyrábí z vysušených těl hmyzu. Hmyz se uvaří s uhličitanem sodným nebo amoniakem, přičemž výsledná směs vytváří jasně červené barvivo. Proto by se měli vegetariáni vyhýbat červeným bonbonům či dokonce i některým džusům červené barvy.

Jogurty

I jogurty se dosud považovaly za bezpečné potraviny pro lidi, kteří odmítají jíst maso. Součástí některých jogurtů může být želatina vyrobená z kůže, šlach a kostí. Pořádně si prostudujte informace o přísadách daného výrobku.

Parmezán a další sýry

Některá syřidla pro výrobu sýrů pocházejí ze žaludečních sliznic mladých telat. Proto je pro vegetariány nevhodný parmazán a různé další sýry.

Foto: Shutterstock

Snídaňové cereálie

Na trhu máme množství cereálií, které jsou obaleny cukrem, obsahujícím hovězí želatinu, extrahovanou z kůže, kostí a pojivových tkání zvířat.

Japonská miso polévka

Smutná zpráva pro vegetariány. I když je japonská miso polévka jejich oblíbeným jídlem, šokující je zjištění, že se nejedná o vegetariánské jídlo. Může totiž obsahovat rybí vývar s názvem dashi.

Worchesterová omáčka

Na první pohled nevinná worchesterová omáčka je zase vyráběna z rybiček ančoviček. Údajně dodávají omáčce jemně pikantní příchuť.

Banány

Dejte přednost banánům pěstovaným v bio kvalitě. Ostatní se stříkají pesticidy, které mohou obsahovat části zvířat. Podle Science Daily existuje pesticid, který bojuje proti bakteriím a zabraňuje banánům, aby rychle dozrály. I když banán je sám o sobě ovocem, sloučeniny, které se používají k prodloužení jeho životnosti, jsou vyrobeny z živočišných složek.

Pomerančový džus

Pozor by si měli dávat vegetariáni i při tom, co pijí. Pomerančový džus může v sobě skrývat nečekané ingredience. Zjistilo se, že v jeho složení mohou být omega-3 mastné kyseliny pocházející z rybích olejů.

Pesto

I pesto může být pro mnohé vegetariány přímo ideální, ale po tomto zjištění změníte názor. Stejně jako v případě parmazánu obsahuje sýry s živočišným syřidlem.

Foto: Shutterstock, zdroj: DailyMail

Autor: Anna Štěpánková

Maminka se zájmem o zdravý životní styl. Miluje dlouhé procházky přírodou zakončené posezením v dobré restauraci.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Martin
Martin
6 měsíců

a neni jednodussi se proste jen najist?