Rizika konzumace smažených pokrmů jsou u žen po menopauze smrtelná

Pravidelná konzumace smažených potravin je spojena se zvýšeným rizikem úmrtí u starších žen po menopauze. Potraviny, jakými jsou smažené ryby a smažené kuře ohrožují zejména ženy v letech 50 – 65 let. Omezení spotřeby těchto pokrmů může mít za následek pozitivnější veřejné zdraví.

Tak například v Severní Americe má až třetina dospělých fastfood každý den. Takoví lidé si zadělávají jak na srdeční problémy, tak na cukrovku typu 2. Nebezpečné pro starší ženy nejsou jen smažené ryby a kuřata, ale rovněž smažení měkkýši, sendviče, francouzské hranolky a tortilla.

Jaké zdravotní problémy mohou nastat?

Na celkové zdraví má vliv životní styl, jehož ovlivňuje spousta faktorů, ale pokud se zaměříme čistě na konzumaci smažených potravin, kromě konkrétních onemocněních srdce hrozí úmrtí z jakékoli jiné příčiny. Pokud konzumujete každý den smažené jídla, máte o 8 % vyšší pravděpodobnost, že zemřete na nemocné srdce než lidé, kteří smažené potraviny nekonzumují.

Podobně je tomu se smaženými rybami a měkkýši. Pokud je budete konzumovat každý den, máte o 7 % větší riziko úmrtnosti z jakékoli jiné příčiny a o 13 % větší riziko na fatální potíže se srdcem. S rakovinou konzumace smažených potravin spojena nebyla.

Dbejte na  životní styl

Důležitým faktorem je celkový životní styl. Krom konzumace smaženého jídla v pozdějším věku, běh věcí ovlivňuje i kouření, přílišná konzumace alkoholu a nedostatečné množství pohybu. 

Jelikož jde o odhalení rizikového faktoru pro kardiovaskulární úmrtnost, lze se přizpůsobit a vyvarovat se smaženým potravinám, nebo je alespoň omezit, stejně tak jako vyškrtnout kouření, začít se věnovat sportu či procházkám prospěšným pro zdraví a upravit si jídelníček podle toho, co vám říká tělo.

Autor: Radek Chlup

Externí autor magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
7 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments