Roky už doma pálím bobkový list. Co za výhody to přineslo, to byste ani ve snu nevěřili

Bobkový list s oblibou přidáváme do omáček, ale tušili jste, že kromě kulinářského využití může mít tato oblíbená rostlina ještě mnohá další?

Co je bobkový list

Bobkový list je list vavřínu, stálezeleného keře, který roste v teplejších klimatických podmínkách. Jde o okrasnou rostlinu, jejíž listy se používají při vaření k dochucování pokrmů. Sušené bobkové listy mají intenzivnější chuť i vůni než listy čerstvé. Občas se používá také bobkový list rozemletý na prášek.

Bobkový list v kuchyni

Bobkovým listem dochucujeme polévky, omáčky a dušená jídla. Přidáváme ho hned na začátku vaření a těsně před koncem jej vyndáme, protože neměkne a někdo by se jím mohl snadno zranit. Jeho chuť připomíná oregano nebo tymián. K dostání je mnoho odrůd bobkových listů, nejčastější je turecký. Čerstvý bobkový list skladujeme ve vzduchotěsném sáčku v lednici, vydrží tam týden až dva. Sušené bobkové listy uzavřeme do těsnící nádoby a umístíme na místo suché, temné a studenější, kde vydrží až dva roky.

Bobkový list na nervy

Zapalte několik lístků bobkového listu v popelníku nebo jiné bezpečné nádobě. Jakmile lístky shoří, zaplaví vás kořeněná vůně, která zklidňuje nervový systém. Udělejte si pohodlí a zhluboka dýchejte.

Bobkový list pro krásnější pleť

Chvíli povařte několik bobkových listů ve dvou hrncích vody. Potom kastrol postavte na stůl, nakloňte se nad něj, zakryjte se ručníkem a půl hodinky inhalujte. Po takovém zážitku bude vaše pleť zdravější a zářivější.

Bobkový list jako symbol moudrosti

Vavřín byl ve starověku považován za symbol moudrosti, míru, vítězství a ochrany. Vavřínové věnce nosili ve starověkém Řecku a Římě císaři, olympionici, učenci a básníci. S vavřínem souvisí také slovní spojení „usnout na vavřínech“.

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments