Nepříjemná pravda o oblíbeném oleji. Vědci odhalili souvislost s šířením rakoviny

V posledních desítkách let se rakovina rozšířila mezi světovou populací jako mor. Uvádí se, že v průběhu života se s nádorem potká až každý třetí člověk. Kladete si otázku, čím je to způsobeno? Nezdravým životním stylem, uspěchanou dobou, zhoršujícím se klimatem, prodlužující se dobou dožití anebo snad potravinami, které konzumujeme?

Odpověď se zřejmě skládá ze všech těchto položek a i mnoha dalších. Například je pravda, že u většiny lidí se rakovina objeví až ve druhé polovině života, řekněme po padesátce. A ještě v 19. století byl průměrný věk dožití okolo čtyřiceti let, takže se nádory neměly šanci projevit v takovém rozsahu jako dnes. To, že dýcháme čím dál horší vzduch, je také pravda. A že nejíme zdravě a málo se hýbeme? To také platí pro většinu z nás. Obzvlášť některé průmyslově zpracované potraviny mohou být problematické a podepisovat se na zhoršeném zdravotním stavu lidí. Například se ukazuje, že palmový olej může být jedním z faktorů, který hraje rakovině do karet.

Palmový olej jako viník metastáz?

Zřejmě nejde o to, že by palmový olej rakovinu přímo vyvolával nebo stál za její vznikem. Potíž se nachází spíš v tom, že kyselina palmitová může pomáhat rakovinným buňkám v šíření a být jednou z příčin vzniku metastáz.

Pokud je nádor lokalizovaný a nešíří se do dalších částí těla, umí si s ním už dnešní medicína velmi často poradit. Když se však začne rozrůstat a objevovat i v jiných orgánech, nastává mnohem tužší boj. A podle článku uvedeného v časopise Nature může právě konzumace palmového oleje k metastázování nádoru přispívat.

Je však důležité zmínit, že studie se týkala jen některých nádorových onemocnění – například rakoviny kůže. Palmový olej tedy nemusí nutně působit stejně na všechny typy rakoviny.

Foto: Shutterstock

Na jaké potraviny si dávat pozor

Palmový olej nejčastěji najdeme v cukrovinkách – v čokoládových výrobcích, sušenkách a zmrzlinách. Pozor také na mražené polotovary typu hranolky nebo instantní polévky. Často se objevuje také v chipsech, krekrech, křupkách nebo třeba v cereáliích.

Ústup od užívání palmového oleje

Palmový olej se tak postupně dostává na černou listinu. Kromě toho, že jeho výroba způsobuje značné ekologické škody a v afrických a asijských zemích může vytvářet i sociální a společenské problémy, se nyní ukazuje, že ani není pro lidský organismus zdravý. Zřejmě se mu zatím nedá vyhnout zcela, ale jistě můžeme jeho konzumaci omezit.

Foto: Shutterstock, zdroj: Medicalnewstoday

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Dominik Topic
Dominik Topic
2 let

Teď píšete že palmový olej je škodlivý celá republika je zaprasena řepkou tak asi řepkový olej je jednička že přitom je to hnus ne?