Míchaná vejce umí připravit i dítě, ale ne každému se podaří dokonalá, krémová, nezapomenutelná konzistence. Jak na lahodná míchaná vejce, která nám zlepší den?
Co budeme na míchaná vajíčka potřebovat?
- vejce
- máslo (nebo olivový olej)
- sůl
Základem úspěchu je použít nepřilnavou pánev a silikonovou stěrku. Je úžasně flexibilní a neponičí strukturu jemně nadýchaných vajec.
Jdeme na to
Vejce rozklepneme do misky a osolíme. Šleháme vidličkou (podobně jako vajíčka na obalování řízků), dokud se dobře nespojí. Pak necháme vajíčka 5-10 minut odpočívat, sůl během té doby působí na některé bílkoviny ve vejcích, výsledek bude křehčí. Rozehřejeme máslo (případně lehký ovocný olivový olej) na pánvi.
To nejdůležitější? Nízká teplota!
Pokud připravujete míchaná vejce při vysoké teplotě, stanou se suché, potrhané a nevýrazné. Klíč k úspěchu je nízký plamen. Plotýnka by měla jet na čtvrtinový až třetinový výkon.
Správná technika míchání
Po vylití vajec na pánev nejdříve stěrkou kroužíme u okrajů pánve, konzistentně, bez přestání, jakmile vejce začnou houstnout, přejdeme od kroužení k dlouhým tahům po pánvi. Až vejce mírně ztuhnou, ale ještě stále vypadají mokře, odstavíme pánev z plotýnky. Zbytkové teplo je dovaří, tzv. „dojdou“.
Jak míchaná vejce podávat
- Na opečeném toustovém chlebu nebo čerstvém domácím chlebu jako pomazánku, posypané pažitkou.
- S koprem přimíchaným do vajec ke konci vaření.
- Na sýrový způsob. Po dovaření zamícháme do směsi strouhaný sýr (kozí nebo čedar).
- S klobásou nebo slaninou.
- S uzeným lososem a koprem. Vejce naservírujeme na talíř a ozdobíme je kousky sušeného lososa a snítkami kopru.
- V tortillové placce nebo pita chlebu.
- Na topince s avokádem.
Foto: Shutterstock