Takto zamrazují pečivo profesionální pekaři. Díky tomu ho i po týdnech prodávají jako čerstvé

Pečivo je jednou ze základních potravin našeho jídelníčku. Je to také potravina, kterou máme skoro na každém nákupním seznamu. Zároveň ale patří i mezi ty, které zbývají co nejčastěji. Jejich doba spotřeby je navíc relativně krátká.  Pokud si kladete otázku, jak prodloužit jejich životnost, řešením může být zamražení. To má ale svá pravidla, kterých je vhodné se držet, aby byl účinek co nejlepší a pečivo si zachovalo svou chuť i výživové hodnoty.

Správná teplota

Rozhodnete-li se pro zmražení pečiva, vždy dbejte na to, abyste tento krok realizovali až ve chvíli, kdy je vychladlé. Kupujete-li si ho v obchodě, pekárně, nebo si pečete domácí chléb, vždy ho nechte nejprve zchladnout. Stejným pravidlem se řiďte i v případě ostatního pečiva, jako jsou například bagety či rohlíky. Pokud vložíte do mrazáku teplé nebo vlažné pečivo, velmi tím zatěžujete svou mrazničku a zároveň ohrožujete ostatní uložené potraviny, které mohou začít roztávat.

Zlaté pravidlo

Dbáte-li na své zdraví, dejte si dobrý pozor na to, abyste žádnou z potravin znovu nezmrazovali. To platí i o pečivu. Rozmrazením totiž spustíte proces, který by v důsledku mohl vést k otravě. V potravinách se totiž začnou množit patogenní bakterie, které by pro organismus byly velmi nebezpečné. Myslete tedy na to, že rozmražené a nespotřebované pečivo můžete použít i jinak. Skvělé je na přípravu domácích krutonků nebo topinek.

Před mražením krájet

Tento tip jistojistě oceníte. Než vložíte chléb do mrazáku, nejprve ho nakrájejte. Plátky totiž velmi rychle po vyjmutí povolí, navíc můžete vybrat vždy jen několik kousků dle potřeby. Rozhodnete-li se pro tuto metodu, je ideální prokládat plátky pečicím papírem, aby se k sobě nepřilepily. Nemáte-li zrovna čas na krájení plátků, alespoň chléb rozpulte nebo rozdělte na čtvrtiny. Následně nemusíte rozmrazovat celý kus a vyhnete se nadměrnému plýtvání.

Foto: Shutterstock

Správný obal

K zamrazování je nejvhodnější mikrotenový sáček nebo sáček opatřený zipem, který zabrání vniknutí vzduchu. Nikdy chléb nevkládejte do mrazáku nezabalený, velmi rychle by totiž absorboval vlhkost a okolní pachy. Nenechávejte ho v mrazáku také příliš dlouho. Ani zmrazené pečivo nevydrží roky čerstvé. Ideální doba jeho konzumace je do 4 měsíců po uložení. Po tuto dobu si zachová svou křehkost a skvělou chuť.

Rozmražení

Posledním krokem k dokonale chutnému pečivu je moment, ve kterém ho rozmrazíte. Pečivo vyjměte z lednice alespoň hodinu před jeho konzumací. Rohlíky vyndejte ze sáčku a nechte rozmrazit na vzduchu. Chléb nechte zabalený a položte ho na topení. To totiž proces urychlí a zachová všechny chutě a vlastnosti.

Foto: Shutterstock, zdroj: Astuces de grand mere

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments