Teče voda ze zmáčknutého kuřete? Špatná zpráva, tak poznáte, zda ho můžete vůbec jíst

V dnešní době lze maso sehnat v každém obchodě, ať už v malém či velkém. Nejčastěji však to kuřecí. Mezi lidmi je tento druh masa velmi oblíbený, a tak je také žádanější než ostatní druhy. Jenže, jak už víme všichni, jeho kvalita je mnohdy diskutabilní. Maso se křehčí a my nevíme, jak vybrat to kvalitní, nebo alespoň co nejvíce kvalitní. Máme pro vás několik tipů, jak jednoduše poznat dobré kuřecí maso. 

Pružnost masa

Jak je na tom maso s čerstvostí lze také poznat dle jeho pružnosti. Zní to velmi zvláštně, ale zkuste prstem zmáčknout kuře. Pokud je pružné a rychle se vrátí do původního stavu, svědčí to o přítomnosti vody uvnitř, což nasvědčuje tomu, že je maso čerstvé. Protože tehdy, když je maso déle v obchodě, jeho pružnost klesá, a to z důvodu ztrácení tekutiny, kterou taktéž můžeme vidět například na platíčku, na kterém je maso umístěno. 

Další známky, na které se dívat

Dalším kritériem pro výběr, je tuk a kůže. U kuřecích prsou, které jsou běžně zbavené kůže a kostí, si nikdy jisti nebudete. Navíc se většinou prodávají v plastové krabičce. Zpět ale ke stehnům či celému kuřeti. Pokud vidíte nažloutlou kůži nebo žlutý tuk, nejedná se o zkažené maso, nýbrž o to, že zvíře bylo krmeno převážně kukuřicí a jinými přírodními krmivy.

Říká se, že čím více je kuře tmavší, tím je lepší. Také kuře, které běhá po venku, má jiný tvar těla – více takzvaně vypracovanější, podlouhlejší, kdežto běžné kuře z klece, které je křehčené, to znamená „naplněné” vodou, je takové baculatější a světlé. Pokud je maso šedé nebo začíná zelenat, vyhněte se mu obloukem – rozhodně není čerstvé. 

Foto: Shutterstock

Zajímavosti o kuřecím mase

Světe div se, ale kuřecí maso patří mezi nejpopulárnější po celém světě. Od roku 2016–2016 vzrostla poptávka po mase v rámci EU o 40%, v Čínské lidové republice o 89 % a v Indii o 180 %. Bohužel ve velkochovech neboli klecových chovech jsou slepice šlechtěny na to, aby určité porážkové váhy dosáhly v co nejkratším čase, a to je jistě špatné. Pohled na klece plných zbídačených kuřat, je opravdu špatný pohled.

Důležitý je přirozený chov. Od toho se také odvíjí kvalita kuřete, proto doporučujeme, abyste kuře kupovali raději od místního farmáře či na ověřených trzích. To ze supermarketu vás možná láká nízkou cenou díky slevám či akcím, ale nikdo z nás nechce jíst zbídačené kuře plné chemických látek a vody.     

Foto: Shutterstock

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments