Uschlou zahradu dokonale osvěží hnojivo se skořápkami vajec. Je v nich něco zvlášť silného

Snad v každé domácnosti se konzumují vejce. Ať už míchaná ke snídani nebo jako součást různých koláčů, polévek a omáček. A skořápky? Pokud sami, nebo někdo z našich přátel, nechováme slepice, vyhazujeme je.

A to je velká škoda. V koši tak končí jedno z nejlepších hnojiv pro naše pokojovky i okrasné či zeleninové záhony. A hnojivo pro ně pak zcela nesmyslně nakupujeme. Vaječné skořápky jsou přitom hotová zásobárna vápníku, hořčíku, fosforu, jódu i železa.  

Sušte je, vařte je, louhujte je

Je to velmi jednoduché. Skořápky můžete usušit a rozemlít na prášek, nebo je rozdrcené vhodit do konve s vodou na zalévání a nechat louhovat. Ty usušené a rozdrcené pak můžete přidat rovnou do jamky, do které rostlinky sázíte a zasypat hlínou.

Pokud už ale máte záhony nebo květináče osázené, prostě je nasypte nahoru na hlínu. Jak se začnou rozkládat, veškeré živiny se zaléváním skrze půdu dostanou až ke kořenům. Vaše rostliny tak budou zdravé a silné.

Nechcete-li se zdržovat sušením, asi 2 lžíce rozdrcených skořápek přidejte do 4 litrů vody. Můžete přidat i 1 lžící epsomské soli, pokud ji máte po ruce a krátce povařte. Vaření poskytne skořápkám skokový start, aby začaly uvolňovat živiny do vody rychleji. Pokud ale nespěcháte, vyrobíte si skvělé hnojivo i pomalejším louhováním ve studené vodě. Touhle vitamínovou bombou zalévejte kytky 1x měsíčně.

Nechte v nich klíčit semínka

Ze skořápek si můžete udělat i skvělé „kontejnery“ pro naklíčení semínek. Vejce, která se chystáte při vaření použít, opatrně rozklepněte, abyste dostali 2, pokud možné shodné poloviny skořápky. Každou půlku naplňte hlínou, vložte do ní semínka a uložte do plata, ve kterém jste vajíčka koupili. Semínka potom zalévejte, dokud nevyrostou. Do dna skořápky můžete udělat i malou dírku, aby mohla přebytečná voda odtékat.

Až nastane čas k jejich přesazení do země, skořápku jen rukou lehce pomačkejte, aby popraskala. Sazeničku vložte do připravené půdy bez obav i se skořápkou. Kořeny prasklinami prorostou a jak se skořápka začne rozkládat, bude uvolňovat živiny, které rostlince pomohou růst a sílit.  

Foto: Shutterstock

Nejen vejce, poslouží i banán

Jako hnojivo samozřejmě nepoužívejte skořápky z vajec barvených nebo vařených. V případě těch vařených ale můžete kytky zalévat vodou, ve které jste je připravovali. Samozřejmě vychladlou.

Stejnou službu, jako vaječné skořápky, prokáží květinám i banánové slupky. Další odpad, který můžete plnohodnotně využít. Nemusíte je sušit, stačí je pro rychlejší nástup krátce povařit. Nebo jen tak vhodit do vody, určené k zalévání a nechat louhovat. Neutrácejte zbytečně peníze za věci, které už máte doma. Jen o tom možná nevíte.

Foto: Shutterstock, zdroj: MyPetChicken, poultryworld

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments