Smažená jídla čas od času připravuje každý. Díky smažení se kuchyní line typický odér, kterému ve většině případů zamezí digestoř. Někdy ale bohužel přetrvává a je velký problém se ho zbavit. Jaké jsou možnosti?
Vyzkoušejte aviváž
V tomto případě skvěle poslouží aviváž. Připravte si vlastní prostředek proti zápachu. Budete potřebovat hrnec, aviváž a vodu. Hrnec s vodou a aviváží přiveďte k varu a míchejte, dokud se voda zcela nevypaří. V kuchyni zbyde jen příjemná vůně namísto pachu smaženého jídla.
Použijte bylinky nebo ovoce
Podobně můžete využít i bylinky nebo ovoce. Nebojte se experimentovat, jakákoliv intenzivní vůně přehluší zápach a v kuchyni se bude skvěle dýchat. Nemusíte ani čekat, začít se dá už během smažení. S vůní se dá libovolně experimentovat.
Přidejte ovoce přímo do oleje
Jednou z variant, jak použít proti zápachu ovoce, je vhodit ho přímo do oleje, ve kterém smažíte. K tomuto účelu se nejlépe hodí plátky jablka. Připravované jídlo získá příjemnou a věží chuť. Podobně funguje i snítka petržele. Při přidávání potravin do oleje buďte opatrní, jakmile začnou hnědnout, je potřeba je vyndat nebo vyměnit. Jinak se začnou přepalovat a a tento způsob by byl kontraproduktivní.
Vyberte kvalitní olej
Svou roli hraje i výběr oleje před samotným smažením. Mělo by jít o olej s vysokým kouřovým bodem, jako je arašídový, sezamový nebo slunečnicový. Zápach omezíte také tím, že použijete na smažení nový olej a ne takový, který používáte opakovaně.
Jak předcházet zápachu?
Zápach omezíte i tím, že budete smažit v dobře větrané kuchyni. Celou dobu mějte otevřené okno, a zavřete dveře do kuchyně, aby odér zůstal pouze v jedné místnosti. Ve chvíli, kdy dosmažíte, ihned umyjte pánev a další nádobí od oleje.
Foto: Shutterstock