Už žádná plíseň na okurkách a rajčatech. Zkuste mléčný postřik, který funguje

Je to každoroční boj – když už se vám podaří okurky a rajčata dobře zasázet, ochránit před ranními mrazíky i přes suchem a parazity, objeví se vám na nich plíseň. V našich zeměpisných šířkách se to stává poměrně často a někdy nezabírají ani speciální přípravky, které by těmhle potížím měly zabránit.

Přírodní ochrana rostlin

Jestli vás problémy s plísněmi na zahrádce taktéž trápí, vyzkoušejte jednoduchý trik. Bude vás stát pár korun a chvilku času a je dost možné, že vás tohoto druhu nepříjemností zbaví – když ne nadobro, tak alespoň na aktuální sezónu. V boji s plísněmi totiž můžete využít sílu mléka.

Stačí smíchat mléko a vodu zhruba v poměru 3 ku 7 a vzniklým mléčným roztokem postříkat svrchní část okurkových listů. Na jejich povrchu se vytvoří ochranná fólie a mléčné bakterie se dají do boje s plísněmi. Proceduru opakujte zhruba každé dva týdny.

Pokud už jsou rostliny napadené, zkuste v roztoku zvýšit poměr mléka – snad se vám ještě podaří úrodu zachránit.

Foto: Shutterstock

Okurky nesmí být ve vlhkém a dusném prostředí

Plísním se daří ve vlhkém a teplém prostředí, proto je důležité dávat pozor na to, kde a jak okurky pěstujeme. Ve skleníku či fóliovníku může být právě s tím problém, proto byste měli dbát na pravidelné odvětrávání.

Při pěstování mimo skleník je zase dobré okurky vyvazovat do výšky. Když se nemají kam popínat, choulí se do sebe a vytvářejí si vlastní vlhké mikroklima, ve kterém se zvyšuje riziko vzniku plísní.

Postřik z křenu

Kdyby se vám mléčný postřik neosvědčil nebo vás zkrátka jen neoslovil, můžete vyzkoušet další babskou radu, a tou je křenový postřik. Na jeden litr přidáte zhruba 10 g silného strouhaného křenu, necháte 24 hodin louhovat a pak využijete jako postřik. Antibakteriální účinky křenu často používáme i při domácí léčbě lidí, proč je tedy nevyzkoušet na naší zahrádce.

Foto: Shutterstock, zdroj: TheSpruce

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments