V Česku došly základní suroviny. Výrobci používají levné náhražky a neuvádí to na obalu

V důsledku nabouraných dodavatelských řetězců všude po světě je stále větší problém dostat i základní suroviny pro výrobu potravin v dostatečném množství, případně za rozumnou cenu. Podle dostupných informací už mají někteří výrobci potravin velké problémy s výpadky, které nedokáží řešit jinak než tím, že použijí náhradu ingrediencí, na nichž stojí původní složení.

Složitá situace potravinářů

U některých potravin už dochází k tomu, že nejsou vždy dostupné. Děje se to například u olejů, kde je však velmi obtížné nahrazovat původní složku, když je na ní celý olej postaven. V jiných případech je to ale jednodušší a také se to děje. Když vypadne určitá surovina a je možné ji nahradit jinou, potravináři k tomu přistoupí.

Často jde ale o provizorní a dočasné řešení, které je jen velmi obtížně zachytitelné na obalu výrobku. To by vyžadovalo mnohem složitější logistické operace, jež by znovu vedly akorát tako k výpadkům určitých potravin v obchodech.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) proto vydala rozhodnutí, ve kterém bere nové skutečnosti na vědomí a uvádí, že je bude zohledňovat v rámci svých pravidelných kontrolo potravin. Ty spočívají právě v tom, že jsou výrobky testovány na to, zda skutečně obsahují to, co mají a nikoliv něco jiného.

Za standardního stavu by tak použití náhražky bez uvedení na obalu bylo vážným přestupkem vůči normám, které by si vyžádalo pokutu. V tomto případě se tak ale nestane.

Foto: Shutterstock

Náhrada za určitých podmínek

Nikoliv ale automaticky. Bude na výrobci potravin, aby dostatečným způsobem prokázal, že vynaložil veškerou snahu k získání původních surovin a teprve poté, co neuspěl, použil v případě nouze náhražku. Jejím použitím však není možné kompromitovat bezpečnost či závadnost výrobku.

Logicky také není možné použít takovou náhražku, která by mohla vyvolat alergickou reakci a zákazník by se o ní na obalu nemohl dozvědět. Takové ingredience je vždy nutné uvádět.

Přesto je otázkou, zda této benevolence nebudou potravináři zneužívat, případně využívání náhražek nadužívat. Lze si docela dobře představit situaci, kdy se snadno prokáže nedostatek dané suroviny na trhu, jakkoliv by ji přeci jen bylo možné získat, a následně bude použita náhrada. Obzvlášť, když každý provoz je individuální a mohou ho trápit jiné potíže. Zatímco velký odběratel logicky může dodávku své suroviny získat, protože je důležitý, menší může mít smůlu apod. Bude tak jen velmi obtížné kontrolovat, jaká je skutečná situace na trhu.

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments