V Německu dělají bramborovou kaši zvláštním způsobem. Chutná mnohem lépe než ta česká

Bramborová kaše je v Česku jednou z nejoblíbenějších příloh. Její textura i chuť jsou prostě neodolatelné. Jak připravují bramborovou kaši v Německu? Jsou brambory zdravé? A existuje někdo, kdo by je raději neměl jíst?

Recept na pravý kartoffelbrei

Co si nachystáme?

  • brambory
  • máslo (10-12 g másla na 100 g neloupaných brambor)
  • teplé mléko
  • sůl
  • mletý muškátový oříšek

Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. Pak je dáme vařit do hrnce s neosolenou vodou, vaříme o něco déle, 30-45 minut. Brambory scedíme. K ještě teplým bramborám přidáme máslo, sůl, muškátový oříšek a teplé mléko. Nejprve rozmačkáme šťouchadlem na brambory, nakonec krátce rozmixujeme ručním mixérem. Podáváme k masovým pokrmům. Bramborová kaše vydrží v lednici ve vzduchotěsné nádobě až 3 dny. Ohříváme ve vodní lázni, nemrazíme.

Jsou brambory zdravé?

Ano, ale nic se nemá přehánět. Brambory jsou významným zdrojem vitamínů C a B6, kyseliny listové a draslíku. Jejich slupka obsahuje antioxidanty a další cenné živiny. Brambory snižují krevní tlak a pomáhají nám hubnout.

Pozor na hranolky a chipsy

Když hovoříme o zdravotní prospěšnosti brambor, určitě nemyslíme hranolky a chipsy. Ty se sice z brambor vyrábějí, nicméně do zdravé zeleniny mají skutečně daleko. Podporují obezitu, nemoci srdce a cukrovku.

Kdo by neměl jíst brambory?

Pokud jsou vařené nebo pečené brambory tak zdravé, existuje vůbec někdo, komu jejich konzumace neprospívá? Ano, ale jde o výjimečné případy. Konzumaci brambor by se určitě měli vyhnout lidé s alergií na patatin, jeden z hlavních proteinů obsažených v bramborách. Omezit jejich příjem by pak měli také lidé s cukrovkou, protože brambory obsahují velmi hodně sacharidů.

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
7 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Květa
Květa
21 dní

Bramborová kaše jak ji děláme my není vůbec špatná. Z oloupaných ,trochu osolených uvařených brambor sliji vodu, přidám máslo a šlehačem rozšlehám. Potom za stálého šlehání přidávám vlažné mléko a podle chuti dosolím.

Helena
Helena
22 dní

Nevím kde pisatelka bere své moudrosti, chudák její máma.Nevím jak vaří v Německu ale v šedesátých letech vedle v bytě bydlela německá rodina a kaši vařili každou chvíli s pár rozdíly.Uvařili jako my, rozmíchali cukrářskou metlou a kromě másla přidávali 1 žloutek (ne pokaždé) a někdy přimíchali spařený čerství hrášek nebo pokrájenou sekanou.Tak dobrou chuť a přestaňte z nás dělat blbce světového formátu.

j.kronika@seznam.cz
j.kronika@seznam.cz
24 dní

Moc by mě zajímalo v čem je ta kaše lepší. Vařím kaši čtyřicet let a nikdy jsem neslyšel, že by chuť brambor někdo zabil muškátovým ořechem. To už s bramborovou kaší nemá nic společného.

Sam Moravský kreativní komentátor
Sam Moravský kreativní komentátor
26 dní

A jak děláš bramborovou kaší ty, ty krávo Boršovská? Asi z prášku.

Martin Horáček
Martin Horáček
27 dní

Žiju v Německu už delší čas, a takhle kaši tady nikdo nedělá. A to se pohybuji po celém Německu. Vy jste novinářská špína, dobytek. Tohle může napsat jenom pinda.

Jirka horacek
Jirka horacek
27 dní

Ať táhne pisálek do Německa tam se.nají líp pisálky maminka asi neumí vařit

Milada Beránková

No jo.Blbí Češi.Ani kaši to neumí.To nevím proč by měla ta německá chutnat mnohem lépe když je prakticky stejná.