V obchodě dokážu vybrat nejsladší jablka. Dají se poznat podle těchto znaků

Nabídka jablek v našich obchodech je opravdu široká. Jak si ale vybrat ta nejsladší? Nejkrásnější nemusí být vždy nejlepší. Naleštěné a blýskavé plody jsou občas moučné a chuťově nevýrazné. Naopak ta sladká, šťavnatá a křupkavá po nakousnutí, by mnohdy pomyslnou cenu „Miss jablko“ nevyhrála.

Podle čeho se tedy orientovat?

Červená, zelená nebo žíhaná?

Nejprve vždy jablko stiskněte mezi prsty. Musí být tvrdé a pevné. Jinak hrozí, že si domů odnesete přezrálý moučný plod. Odřeniny ani pupínky na slupce nevadí, neměly by na ní ale být žádné modřiny. Jablko by vám mohlo začít v krátké době hnít. Pokud se vám takové ale připlete do košíku, nic se neděje. Můžete ho použít do smoothie.

Vybírejte raději jablíčka s drsnou slupkou, než ta hladká a naleštěná. Možná vypadají méně lákavě, ale pod povrchem skrývají dužinu s vyšším obsahem cukru. Také neprohloupíte, když dáte přednost odrůdám pruhovaným a skvrnitým, před jednolitě zbarvenými do červena.

Podívejte se na spodek jablka. Je spíše plochý nebo špičatý? Ploché jsou samičí plody a ty bývají sladší než špičaté samčí.

Nakonec zkontrolujte stopku. Je-li zelená, můžete si být jisti, že jablko viselo ještě nedávno na stromě. S dnešními metodami uskladnění totiž není výjimkou, že jablka jsou skladována po mnoho měsíců, což jim na chuti samozřejmě nepřidá.

Najděte si svůj sad

V zimních měsících tato rada asi příliš nepomůže. V létě ale přemýšlejte o tom, jestli si raději nezajet do sadu obstarat jablíčka čerstvá a taková, jaká máte rádi.

Jablečné sady najdete i v blízkosti velkých měst. Na internetu si lehce dohledáte, kde je ten váš nejbližší. A v mnoha z nich vás nechají přímo na místě i vylisovat čerstvý mošt, pokud máte zájem.

Říká se, že kdo sní jedno jablko denně, má o zdraví postaráno. Pokud ale v obchodě stojí 1kg i více než 50 Kč, není to úplně levná prevence. A v sadech jsou ceny vždy mnohem příznivější.

Foto: Shutterstock

Skladujte je osamoceně

Pokud byste tedy využili možnosti natrhat si jablka sami, nejlépe je uskladníte v chladném sklepě. Ale ne v blízkosti jiných potravin. Vylučují totiž plyn ethylen, který způsobuje rychlejší dozrávání, takže vám vedle nich jiná zelenina nebo ovoce nevydrží dlouho čerstvé. Dobře se jim samozřejmě daří i v lednici. Pozor ale na to, že rády nasávají okolní pachy.

Patří mezi nejsladší

A na závěr ještě odrůdy, u kterých neuděláte chybu, protože patří mezi ty nejsladší. Jsou to například jablka Fuji, Red Delicius , Granny Smith, Gala, Golden Delicius nebo Ambrosie.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments