Vědci opět varují před solí. Stanovili novou dávku, která neohrožuje život

Loading...

Může se skrývat v chlebu, pizze, polévce a dalších balených potravinách. Na rozdíl od tuků a sacharidů jí nepřikládáme takový význam. Vědci přesto nebo možná právě proto varují, že sůl dokáže být opravdu škodlivá.

Teprve před pěti lety Světová zdravotní organizace (WHO) snížila doporučenou denní dávku soli na dva gramy. Podle aktuální studie americké National Academies of Sciences to ale nestačí. Její autoři doporučují maximálně 1,5 gramu soli denně.

Chystají se nové regulace

Autoři studie přitom doufají mimo jiné v to, že lidé začnou více sledovat, kolik soli vlastně konzumují. Rádi by dosáhli například toho, aby restaurace uváděly v jídelním lístku množství soli u jednotlivých pokrmů. Dalším krokem by mohla být regulace výrobců potravin.

A proč to všechno? Nová studie opět potvrdila to, co už nějakou dobu v podstatě víme, ale dodává, že to celé je ještě závažnější, než jsme si dosud mysleli. Dnes je už prokázáno, že konzumace příliš velkého množství soli dramaticky zvyšuje riziko srdeční choroby, což je aktuálně celosvětový zabiják číslo jedna.

Příliš mnoho soli způsobuje infarkty a mrtvice

Sůl způsobuje to, že v těle zůstává voda, která pro změnu vede ke zvýšení krevního tlaku. Ten má potom za následek tlak na orgány jako je srdce, ledviny a mozek. Právě to způsobuje srdeční choroby, infarkty a mrtvice.

Závěry nové studie příliš nepotěší, protože uvádějí, že dosavadní horní úroveň pro konzumaci soli byla nastavena příliš vysoko a vede k potenciální toxicitě, což může člověku způsobit bezprostřední ohrožení.

Autoři uvádějí, že děti od čtyř do osmi let by neměly přijmout více než gram soli denně, děti od devíti do třinácti let potom maximálně 1,2 gramu a starší 14 let se mají držet horní hranice v podobě 1,5 gramu.

Mohlo by vás zajímat

Loading...

Autor: Petr Vavrenka

Specialista na podávání erudovaných, přesto srozumitelných informací o nemocech trápících lidstvo.

4
Komentujte

avatar
4 Komentářová vlákna
0 Odpovědi ve vlákně
0 Sledující
 
Nejsledovanější komentář
Nejžhavější komentářové vlákno
4 Autoři komentářů
Kokosmaly hadLukasTama Ris Autoři posledních komentářů
  Odebírat  
Upozornit na
Kokos
Host
Kokos

To je ale ale mega nesmysl ! Každé malé dítě ví, že sůl naopak odvodňuje a je potřeba např. po slaných arašídech se napít. V německu při testech na tisících lidí tyto kecy vyvrátili už dávno a je potvrzeno, že sodík má na 70 procent lidí dokonce vysoce pozitivní vliv (při dostatku draslíku).
Malé dítě gram soli běžně vybrečí a sůl se musí podávat i domácím a lesním zvířatům, jinak by dlouho nepřežily !

maly had
Host
maly had

uvádět množství soli na jídelním lístku. No ono lze uvést množství napsané v normě ,kde je dáno na porci polévky 1 gram, běžné jídl2- 3 gramy , knedlík porce 1,5 gramu = polévka ,guláš s knedlíkem 5 gramů soli. Ovšem to nikdy není pravda, protože to tam jako kuchař dávám od oka

Lukas
Host
Lukas

Nejedna se o doporucenou denni davku soli, ale SODIKU. Kuchynska sul obsahuje cca 40% Sodiku. Po prepocetni je to cca jedna kavova lzicka soli…

Tama Ris
Host
Tama Ris

Tak to je síla, půl kávové lžičky. To je dost těžké dodržet, i když nekonzumujete žádné mlsky a vaříte zásadně domácí jídlo. Aby člověk solil opravdu jen pár zrníčky.