Opravdu drahé kuře v obchodním řetězci

Řada lidí začíná být přesvědčena o tom, že obchodní řetězce zneužívají svého dominantního postavení na českém trhu a zdražují více, než by bylo zdrávo. Naplno se to ukázalo v loňském roce, kdy ceny v českých obchodech doslova letěly nahoru, zatímco třeba v Polsku nebo Německu zůstávaly stabilní a rozdíl se tak neustále navyšoval.

Kdo to má platit?

Na působení českých obchodních řetězců poukázal ostatně také ekonom Lukáš Kovanda, který tvrdí, že tyto zahraniční společnosti holí Čechy jako ovečky. Má to přitom hned několik rovin. V první řadě je to zdražování, v té druhé potom ale také kvalita potravin, která je zde podle názoru mnohých nižší než v okolních zemích.

Na internetu se to teď přitom jenom hemží příspěvky lidí, kteří poukazují na to, jak je v tom kterém obchodě draho a jak moc je zaráží cena u určitých výrobků. Nedávno se takto “vyznamenal” také oblíbený obchodní řetězec Albert, který se v poslední době hodně snaží zaujmout zákazníky modernizací prodejen a zajímavými postupy v rámci bezodpadového hospodářství.

Ani Albert se ale velkému zdražení nevyhnul, a tak bylo možné na jedné z prodejen potkat třeba kuře za 500 korun. Možná si říkáte, že to musel být pořádný macek, ale nikoliv, nevážilo ani dvě kila. To je tedy dost, když máte za jeden kilogram celého kuřete zaplatit kolem 250 korun.

Foto: Shutterstock

Zdražující nákup

Abychom ale uvedli celou pravdu, je potřeba dodat, že toto kuře pochází z bio chovu, což pochopitelně cenu navyšuje. Přesto je však na místě otázka, kam jsme to dopracovali, když kvalitní kuře stojí pětistovku. Samozřejmě si můžete koupit levnější z nějakého masového chovu, tam ale zase bude haprovat kvalita. Navíc i tato kuřata v poslední době výrazně zdražila. Zatímco dříve se dalo kuře v akci koupit třeba za stovku, dnes už ho pod dvě stovky nedostanete.

Bohužel nejde jen o kuře. Cenu nákupu vám navýší i další položky. Například máslo dnes stojí kolem 70 korun a cena vajec letí stále vzhůru, přičemž není vyloučeno, že brzy budeme platit i deset korun za kus. Zajímavým specifikem českého trhu je potom třeba to, že zde zdražil na dvojnásobek cukr, byť jinde se tak nestalo.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
6 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Petr
Petr
1 rok

Tak to tam prostě nekupujte

Aster
Aster
1 rok

No, na farmě kilo kuřete za 180Kč – v říjnu, počítám, že na jaře to bude cca 200Kč/kg a jsou to bio kuřata.

Monika
Monika
1 rok

Nekupuji už ze zásady,nebudu podporovat zlodějinu!

Aster
Aster
1 rok
Reply to  Monika

A co jíte? nebo se chodíte pást?

Vit
Vit
1 rok
Reply to  Aster

U nás se jí Pučálka a vařené brambory ve slupce, jak ve Švejkovi!!

Aster
Aster
1 rok
Reply to  Vit

To není tak špatné – to jsme doma jedli taky a k tomu kozí tvaroh s pažitkou a kozí mléko – běžná letní večeře i dneska a ta pučálka taky není tak marná. Babička ji dělávala osmaženou na sádle s česnekem, pepřem a solí.