Víte, jak dlouho vařit uzené maso? Většina lidí chybuje a výsledek za moc nestojí

Uzené maso je požitek, který se nedá ničím zaměnit. Kdo by neměl rád křehkost a úžasnou chuť doma vyuzeného masa rozplývajícího se na jazyku? Nejen na chleba s hořčicí a do šunkofleků bude takové maso dokonalé. Je také ideální jako masný doplněk k omáčkám či do polévek. Například tradiční křenová omáčka, uzená polévka a jiné, jsou jídla, která milujeme. Ovšem, aby bylo opravdu dokonalé, rozplývalo se na jazyku, je třeba vědět, jak dlouho takové maso vařit, aby bylo dokonalé. 

Než maso začnete vařit, zjistěte jeho váhu

Možná vám to přijde až úsměvné, proč byste měli vážit maso, které pouze hodíte do vody a jen uvaříte, ale věřte, že svůj význam to má. Váha masa má opravdu velký vliv na dobu vaření. Obecně se říká, že byste měli jeden kilogram masa vařit přibližně půl hodiny. Pokud budete maso vařit déle, můžete ho zbavit jeho specifické chuti, díky které uzené maso tolik zbožňujeme. Takže předtím, než jej dáte uvařit, maso zvažte, jeho konzistence a chuť bude dokonalá.

Uzené maso bude chutnat skvěle i v sendviči. / Foto: Shutterstock

Jak dlouho vařit maso na chutný vývar?

U silného vývaru je to jiné. Zde platí pravidlo, že čím déle maso vaříte, tím lepší a chuťově výraznější polévka bude. Pokud dáte vařit jeden kilogram masa, nevařte jej půl hodiny, ale klidně až dvě hodiny. Maso tak přijde o svou specifickou chuť, ale za to vývar bude chuťově výborný, což je jistě u tohoto způsobu využití uzeného masa žádoucí. Vařené maso buď použijte třeba do šunkofleků nebo nakrájíte do polévky. Přidejte nějakou zeleninu, kroupy, brambory a vychutnejte si lahodný uzený vývar.   

Zkoušeli jste někdy uzené zavařit?

Nejčastěji se maso zmrazí, aby vydrželo co nejdéle a nezkazilo se. Jedná se o jeden z nejčastějších způsobů, ale věděli jste, že ho lze také zavařit? Taková zavařenina je ideální v době, kdy se vám zrovna nechce vařit, nebo vás přepadne chuť na něco méně zdravého. S okurkou a čerstvým chlebem si na této dobrotě jistě pochutnáte. 

Zavařování je jednoduché. Nakrájejte maso na malé kousky, aby se vešly do sklenice a následně obsah zalijte vodou, cca centimetr pod hrdlo. Pokud je maso málo slané, použijte osolenou vodu, jestliže je dost slané, použijte pouze nesolenou vodu. Koření dávat nemusíte, maso by změnilo svou chuť, a to jistě nechcete. Dochucujte jej až na talíři. Například křenem s jablky nebo hořčicí. Zavíčkované sklenice, které jste předem vyvařili, umístěte do vodní lázně a zavařujte alespoň při teplotě sto stupňů po dobu jedné hodiny.

Foto: Shutterstock

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments