Vyrobte si doma černý česnek. Proč je mnohem lepší než ten klasický?

Už jste někdy vařili s černým česnekem? Je to moderní surovina, která se objevuje nejen v té nejvyšší gastronomii, ale postupně už proniká i do běžných domácností. Dá se černý česnek vyrobit doma, nebo ho musíme vždycky jen kupovat?

Moderní superpotravina

Černý česnek můžeme také označit jako zrající česnek. Vzniká s běžného česneku dlouhým procesem fermentace. Pokud česnek necháme správně zrát, posílíme tím jeho zdraví prospěšné vlastnosti.

Černý česnek proto velmi prospívá kardiovaskulárnímu systému, obsahuje velké množství antioxidantů, má antibakteriální účinky a uvádí se, že působí i jako prevence proti vzniku rakovinotvorných buněk.

Jak si černý česnek vyrobit doma?

Nebudeme vám lhát, výroba černého česneku nepatří mezi ty nejjednodušší úkoly a hlavně je dost zdlouhavá. Přeměna běžného česneku v černý totiž trvá zhruba měsíc, během kterého česnek vyžaduje stabilní velmi vlhké a velmi teplé prostředí.

Základem je samozřejmě kvalitní česnek. Pokud zvolíte ten český a budete přesně znát jeho původ, bude to úplně nejlepší. Česnek musí být té nejvyšší kvality a je velmi důležité, aby netrpěl plísněmi, škůdci nebo hnilobou.

Celou palici nebo jednotlivé neloupané stroužky je třeba zabalit do alobalu a následně umístit do prostředí, ve kterém bude vládnout teplota 60 °C a také vysoká vlhkost. Lidé, kteří mají s domácí přípravou černého česneku zkušenosti, volí k tomuto procesu rýžovar, ve kterém česnek nechávají po dobu jednoho měsíce.

Mnohem snazší je však černý česnek samozřejmě koupit. Dnes už je i na našem trhu bez problému k dostání, a do jeho výroby se dokonce pustily i české podniky.

Foto: Shutterstock

K čemu černý česnek přidávat?

Černý česnek má v kuchyni širokou škálu využití. Můžeme vyzkoušet některé recepty asijské kuchyně, která ho používá poměrně často. Nejlépe se hodí k masu – takže z něj můžeme vytvořit pastu, kterou přidáme k masu, nebo syrové maso do směsi z černého česneku naložit před pečením.

Skvěle ale chutná také se sýry a hodí se do pomazánek. Zkuste s ním klasickou česnekovou, anebo jím vyšperkovat některou ze sýrových pomazánek. Dá se z něj udělat i vynikající zálivka na salát.

Pro ty, kteří rádi experimentují, se nabízí možnost vyzkoušet černý česnek při přípravě sladkých pokrmů a dezertů. Například můžeme stroužek utřeného černého česneku přidat do čokoládové polevy.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments