Na Čechy jde z EU hrozná věc. Maso už vůbec, jenom zelenina. Nařídí nám úplně všechno

Vypadá to jakoby se Evropská unie utrhla ze řetězu. Má totiž stále větší tendenci nařizovat obyvatelům členských států, co všechno nesmí a výrazně jim zužuje prostor toho, co mohou. Některé nápady, které se ovšem zřejmě skutečně podaří prosadit do praxe, už jsou skutečně dosti absurdní.

Řeknou nám, co budeme jíst

Kdo dosud nevydýchal skutečnost, že padl zákaz výroby vozidel se spalovacími motory, měl by se připravit na ještě silnější kávu. Zdá se, že velkou roli v plánech představitelů EU hraje rok 2030. Tam se budou lámat nejen motory, ale do té doby by měly být také zrekonstruovány všechny energeticky nehospodárné domy. A aby toho nebylo málo, také by měla být v plném proudu takzvaná strategie Farm to Fork (od zemědělce ke spotřebiteli).

Ta na první pohled nepůsobí jako něco, co by nás mělo znepokojovat, protože podpora zemědělství je jednoznačně potřebná. Jenže za ní se tu ve skutečnosti skrývá snaha zemědělství a tím i stravovací návyky Evropanů od základu překopat, jak upozorňuje analýza serveru Seznam Zprávy.

Tato nová evropská strategie je totiž doslova plná výtek na adresu současných konzumentů. Ti prý jedí příliš mnoho červeného masa a mají velký energetický přísun v podobě tuků, cukrů a solí, a to výrazně nad rámec doporučovaných hodnot. Naopak jedí málo ovoce a zeleniny.

To je pochopitelně pravda a lidé by se nad svými stravovacími návyky měli zamyslet. Stále by ale mělo platit, že tak mají učinit svobodně a nikoliv na základe cizího rozhodnutí. Jenže pak se dočítáme, že zdraví je pouze jedním z aspektů. Současný model spotřeby je totiž podle strategie neudržitelný také z pohledu životního prostředí.

Foto: Shutterstock

Maso hodně podraží

A jsme zřejmě u jádra pudla. Opět jde o klima. Jak už víme, samozvaným ochráncům stále více vadí krávy a další dobytek, který prý produkuje příliš mnoho skleníkových plynů. Počítá se tedy s výrazným omezením chování skotu a z toho plynoucím omezením spotřeby červeného masa.

Proponentům nových pořádků se nelíbí například to, že se maso prodává příliš levně a jeho cena nereflektuje veškeré náklady, myšleno ekologické. Dá se tedy počítat s tím, že v první fázi poroste daňové zatížení, ale jak už jsme byli svědky u motorů, nemůžeme vyloučit ani úplný zákaz.

V některých zemích, například Nizozemsku, už ostatně začali redukovat počet chovaného dobytka. Farmáři se sice bouřili, ale zjevně s tím nic nezmohou. Někdo si zkrátka myslí, že jíme příliš mnoho masa, a tak nám to spočítá.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments