Způsob, kterým škrábou brambory šéfkuchaři. Ušetří čas a práce jde hezky od ruky

Bramborová příloha je v Čechách tradicí. Stejnou tradicí je nechuť ke škrábání brambor. Jak si činnost ulehčit? Jak získat brambor bez slupky s minimem námahy?

Nepříjemné škrábání brambor

Že je škrábání brambor neoblíbená činnost není tajemstvím. Máme o tom dostatek důkazů. Například to, že brambory se ve velkém počtu prodávají už oškrábané, zabalené ve vakuu. Nebo způsob škrábání brambor na vojně, kdy brambory okrájeli do čtverečku či skutečnost, že například v Anglii se s běžnou oškrábanou bramborou téměř nesetkáte a nahrazena byla hranolky na plechu. V uspěchaném dni se snažíme najít způsoby, jak se zdlouhavé činnosti vyhnout. Jděte na škrábání brambor správně a rychle.

Správná škrabka

Tradiční škrábání může být rychlé a efektivní. Použijte kvalitní nástroj. Nebojte se dát za škrabku několik set korun a nechat si ji pravidelně nabrousit nebo ji jednou do roka vyměnit za nový kus. Tato investice se vyplatí a opravdu bude škrábání brambor mnohem rychlejší, pohodlnější a bezpečnější.

Rychlý způsob loupání brambor

Že je bramboru rychlejší oloupat, než oškrábat je zřejmé. Loupání si můžete dokonale usnadnit.  

Brambory okolo nařízněte ostrým nožem. Řez nesmí jít do hloubky. Brambory vložte do vody a uvařte běžným způsobem. Vodu slijte a nechejte mírně vychladnout brambory. V místě řezu chyťte slupku a jedním pohybem ji z bramboru stáhněte.

Takto uvaříte brambory v jednom kuse a množství ztracených vitamínů ve vyvařené vodě bude mnohem menší. Je třeba ale vybrat brambory přibližně stejné velikosti a počítat s tím, že doba vaření bude delší než u brambor nakrájených na menší kousky.

Neškrábejte a neloupejte

I s rychlým postupem vás to nebaví? Pak vězte, že leností prospějete tělu více. Brambory pouze důkladně omyjte a připravte je v páře, upečte nebo vařte v osolené vodě. Konzumujte je pak i se slupkou, ale pozor na to, nesmí se jednat o brambory s klíčky nebo pozůstatky po klíčcích. Tímto způsobem si pochutnáte jen na nových bramborách.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.