4 kuchyňské oleje, které do jídla vypouštějí rakovinotvorné chemikálie. Dejte si na ně pozor

Může to působit zvláštně, ale případů rakoviny neustále rychle přibývá, a to navzdory tomu, že už do značné míry víme, jak moc se na tom podepisuje životospráva. Lidé však zjevně stále nemají dostatečnou motivaci k tomu, aby zejména své stravovací návyky přehodnotili. Někdy za to ale může také neznalost. Vědci pořád objevují nové a nové případy potravin, které mohou riziko rakoviny zvyšovat.

Škodlivé rostlinné oleje

Jak se teď ukazuje na základě několika výzkumů, velmi nebezpečné jsou také některé rostlinné oleje určené primárně k vaření. Ty mohou být mnohem škodlivější než použití nasycených tuků, jako je máslo nebo sádlo.

Mluvíme tu především o přírodních rostlinných olejích, což je poněkud zvláštní, protože mnozí je považují naopak za zdravé. Samy o sobě skutečně nijak zvlášť škodlivé nejsou, avšak pokud se užijí ke smažení, produkují různé chemikálie, z nichž některé jsou rakovinotvorné. Problém je, že se ve velké míře dostávají do jídla, které pak konzumujeme.

Jde zejména o slunečnicový, kukuřičný, palmový a sójový olej. Ty totiž při zahřátí produkují chemikálie známé jako aldehydy. A právě ty mají velmi úzkou spojitost s různými typy rakoviny.

V našich končinách se ke smažení používá především slunečnicový olej, který do této nezáviděníhodné skupiny patří. Oblíbený je proto, že má vysoko položený kouřový bod, a tak je možné ho zahřívat na vysoké teploty než se začne připalovat.

Tento olej je však také velmi bohatý na poly nenasycené tuky, které se při vystavení teplu rozkládají právě na aldehydy.

Foto: Shutterstock

Co je na smažení nejvhodnější

Výzkum provedený na DeMonfort University prezentoval ne zrovna pozitivní výsledky ohledně smažení na rostlinných olejích. Ukázalo se totiž, že tyto oleje obsahují 200x více aldehydů, než je denní množství doporučené Světovou zdravotnickou organizací.

Zajímavé zjištění studie se týká především másla, sádla a olivového oleje. U nich se totiž ukázalo mnohem nižší množství aldehydů. Olivový olej však ke smažen není doporučován, protože má nízký kouřový bod.

Jako nejzdravější se potom jeví kokosový olej, který je však pro vaření využíván jen velmi málo. Pokud jde potom o máslo či sádlo, zde je třeba zohlednit zase upozornění založené na jiných studiích, a to, že jejich častá konzumace vede ke zvýšenému cholesterolu a vyššímu riziku kardiovaskulárních chorob.

Foto: Shutterstock, zdroj: Express

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
19 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ivona
Ivona
1 rok

Tak budu používat pátý olej a to je sádlo 🤗🤣🤣

Helena
Helena
1 rok
Reply to  Ivona

To by už člověk asi neměl používat žádný, ať jdou do zádele 🖕🖕🖕

Toscana
Toscana
1 rok

Řepkový zapomněli?

Karel
Karel
1 rok

Mohl bych vědět kde tyhle nesmysly autorky různých článků berou? 😂

Josefina
Josefina
1 rok

Jasně ,a co řepkový olej?

Jaroslav
Jaroslav
1 rok

Když mluvíme o tom slunečnicovem oleji tak to zase záleží kde ho koupíte né!? Jestli ten levný Marketech nebo ten dražší z Bio výroby ve zdravých výživách!

Iris
Iris
1 rok
Reply to  Jaroslav

Je to jedno – u oleje jde totiž o kouřový bod, a ten může být i u slunečnicového oleje různý – přijde na to, jak je ten olej vyroben – a je jedno, jestli je bio nebo ne – vyjma slunečnicového extra panenského…ten se nehodí na smažení ani bio ani nebio.

Iris
Iris
1 rok

Pořád dokola opisujete ty samé nesmysly.

Kokosový olej je z hlediska výživy horší než vámi stále omílané máslo a sádlo. Navíc přidává jídlu kokosovou příchuť – ne u všech potravin je to žádoucí.
O kouřovém bodu toho taky moc nevíte – je takový problém najít si tabulky, které nečerpají z podivných výzkumů jakési univerzity v Tramtárii?
Víte vůbec jaký je rozdíl mezi olejem rafinovaným a nerafinovaným? Mezi olejem panenským a extra panenským?
Ohromně mě baví, jak se tady oháníte chemickými termíny a je jasné, že o tom nevíte naprosto nic… 😛

Eve
Eve
1 rok

Olivový olej bych hned nevylučovala, už jsem na něm dělala palačinky a nijak významně se nepřepaloval. Navíc teď jsem koupila v Lidlovi olivac přímo určeny na smažení, chystám se ho vyzkoušet pod řízky. Je to samozřejmě násobně dražší smažení než třeba na slunečnicovém, ale zas tak často nesmazime, tak to nakonec není zas tak významná položka.

Iris
Iris
1 rok
Reply to  Eve

Olivový olej používám už přes 20 let a klidně na něm i smažím. Kouřový bod panenského oliváče se uvádí 199°C což není tak málo. Řízky na něm smažím v pohodě – ty stejně smažím na nižší stupeň, aby se propekly (a nemusím je potom ještě mučit v troubě) Skvělý je na pomalé pečení (kuře, králík, jehně) a jídlo má skvělou chuť. Nehodí se do fritézy, ale tu stejně nemám a mít nebudu 🙂 Oliváč, určený na smažení, je rafinovaný – má vysoký kouřový bod, ale není tak chuťově výrazný. Smažení na panenském vyžaduje více u toho přemýšlet a hlídat, ale… Číst vice »

Jarmila
Jarmila
1 rok

Hlavně nesmíte mluvit o řepkového oleji. 😅

Jaroslav
Jaroslav
1 rok
Reply to  Jarmila

Teď jste na to Kápla! Nejhorší olej pro naše tělo a zažívání co je a o něm ani nejmenší zmíňka! Já používám slunečnicový z Bio výroby, protože patří mezi nejzdravější už podle lektorů a doktorů, kteří o tom něco vědí! Mějte se

Daniela
Daniela
2 let

A co řepkový olej,ten si myslím je nejvhodnější na smažení

Jarmila
Jarmila
1 rok
Reply to  Daniela

O tom se nesmí mluvit. 🤫

Iris
Iris
1 rok
Reply to  Jarmila

Z jídla na řepkovém oleji cítím něco jakoby pachuť a nevím proč. Ale musí být nutně zdravý, když máme všude kolem vysetou řepku, že 😛

Zvoník
Zvoník
1 rok
Reply to  Iris

Všude řepka roste, protože ji EU nařídila dávat do nafty na spalování v autech. Proto je jí tolik.

Tomáš
Tomáš
1 rok
Reply to  Zvoník

A víte, že na našem území se řepka pěstovala ve větším množství než dnes už dávno před založením EU? Pro mě to bylo překvapivé zjištění.

Toscana
Toscana
1 rok
Reply to  Zvoník

Už dlouho se používá něco jiného na přidávání,ale ne u nás. Tady si Babiš nechal schválit řepku a ještě víc a tak vydělává nejvíc Agrofert. Nějaký 2 Kč z každýho litru jdou jemu.

Tomáš
Tomáš
1 rok
Reply to  Jarmila

Mluvit možná ne, ale psát určitě ano. Vždyť se podívejte, kolik je o něm článků jen na tomhle serveru 😉