5 potravin, které dají zabrat ledvinám. Vypadají zdravě, ale klíčový orgán poškozují

Přestože jsou ledviny velké jen jako sevřená pěst, pro tělo vykonávají nenahraditelné funkce. Jde o malý, ale doslova klíčový orgán. Je také velmi náchylný na životosprávu, a tak byste si měli dávat pozor na to, zda ho náhodou nepoškozujete.

Ledviny odstraňují nepotřebné látky z těla močí, produkují hormony a filtrují krev. Tento orgán bohužel nebolí, když se mu něco nelíbí, ale trpí tiše, a to až do chvíle, kdy už může být příliš pozdě. Stravou bychom ho tedy měli raději posilovat než oslabovat. Dejte si tedy pozor na množství těchto potravin ve svém jídelníčku.

Avokádo

Přestože avokádo patří mezi velmi oblíbené potraviny a je oceňováno pro své výživné vlastnosti, konzumace příliš velkého množství může být pro vaše ledviny nebezpečná. Obzvlášť tehdy, pokud již vaše ledviny trpí nějakou chorobou. Toto jinak zdravé ovoce totiž obsahuje velmi vysokou hladinu draslíku. Ačkoliv lidské tělo potřebuje tento minerál, příliš mnoho draslíku v krvi může způsobit vážné problémy, jako jsou křeče svalů a nepravidelný srdeční rytmus.

Banány

Máte-li podezření na problémy s ledvinami, pro udržení zdraví je nezbytná správná strava. Pozor také na banány, které jsou bohatým zdrojem draslíku. Zdravý dospělý člověk by měl denně přijmout z potravy 3500 až 4700 miligramů draslíku a jeden samotný banán obsahuje až 550 mg. Trpíte-li onemocněním ledvin, příjem draslíku by měl být nižší, protože vaše tělo nedokáže odfiltrovat jeho přebytek, což by mohlo vést k vážným zdravotním problémům.

Mléko

I když jsou mléčné výrobky bohaté na vitamíny a živiny, příliš mnoho mléka, jogurtů a sýrů může způsobit více škody než užitku. A to by se mohlo stát z důvodu vysokého množství fosforu obsaženého v těchto potravinách. Navíc, pokud ledviny nejsou plně funkční, nebudou schopny z krve odstranit přebytečný fosfor, což by mohlo v průběhu času vést k tenkým a slabým kostem a zvýšenému riziku zlomenin.

Foto: Shutterstock

Celozrnný chléb

Celozrnný chléb je zdravý a výživný. Pokud je však konzumován ve větším množství a ještě k tomu osobou, která už má problémy s ledvinami, hrozí ještě větší obtíže. Příčinou jsou vysoké množství fosforu a draslíku obsažené v tomto druhu chleba. Jeden kousek celozrnného chleba obsahuje 70 mg draslíku a 57 mg fosforu v porovnání s jedním plátkem bílého chleba s pouhými 25 mg obou látek. Ne vždy je tak zdravější volba lepší.

Maso

Konzumace příliš velkého množství masa může způsobit problémy s ledvinami. Živočišné bílkoviny se mohou velmi obtížně metabolizovat, což vede k tomu, že vylučování odpadních produktů představuje zátěž pro ledviny. Strava bohatá na živočišné bílkoviny by také mohla vést k rozvoji ledvinových kamenů. Maso obsahuje vysoké množství purinů, které stimulují tvorbu kyseliny močové, což je jedna z běžných příčin ledvinových kamenů. Namísto toho byste měli jíst více zeleniny a ořechů. Doplníte tak bílkoviny, které vaše tělo potřebuje.

Foto: Shutterstock, zdroje: Healthline, WebMD, NCBI

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments