Potraviny s nejsilnějším antivirovým efektem. Co jíst jako prevenci a co v případě nákazy

Virové infekce na nás číhají každý rok především v podzimním období. Během posledního roku se nejvíce obáváme covidu-19. Jsou potraviny, které chrání před virovými infekcemi? A jak jíst, když je tělo virem napadeno?

Správné fungování imunitního systému

Nejlepší ochranu před viry nenaleznete v regálu s desinfekcí, ale uvnitř těla. Je to správně fungující imunitní systém. Pokud imunitní systém funguje správně, máte menší riziko onemocnějí jakýmkoliv virem, včetně covidu-19. Zároveň vám imunitní systém pomůže, jakmile budete virem napadeni.

Čím podpořit imunitní systém

Imunitní systém můžete podpořit kefírem nebo jogurtem. V jídelníčku by měl být alespoň 1 litr kefíru (jogurtu) na týden a osobu. Jogurt máme na mysli neslazený. Imunitní systém posiluje kyselina laurová, ta se vyskytuje ve velké míře v kokosovém tuku. Zařaďte do jídelníčku kokosový olej a kokosové mléko. Česnek pomáhá vysokým obsahem alicinu, prolisovaný česnek si přidejte do másla či tvarohu a používejte jako pomazánku. Tělu ulevíte odplavením toxinů, sáhněte po antioxidantech, jakými jsou borůvky, jahody, maliny či ostružiny.

Co jíst během virového onemocnění

Pomohou vám mléčné výrobky, zaměřte se na jogurt a zakysané mléčné výrobky. Mléko můžete i pít, ale není to náhrada správného pitného režimu (minimálně 2 l tekutin denně).

Kvalitní mléčné produkty posílí organismus proti virům. / Foto: Freepik

Zánětlivé procesy v těle mírní omega-3 mastné kyseliny, které se nachází hodně v tučných mořských rybách, v semínkách a v oříšcích. Od zánětlivých procesů v těle vás uchrání i vitamin D.

Pro celkovou úlevu je vhodný vývar. Je výživný a zároveň lehce stravitelný. Ve vývaru je velké množství bílkovin. Zdraví dýchacích cest pomůže navrátit česnek, je třeba jej však konzumovat v syrovém stavu (rozmixovaný nebo pasírovaný).

Česnek je v boji proti virům zapotřebí konzumovat čerstvý a syrový. Můžete ho rozmixovat nebo pasírovat. / Foto: Freepik

Tělo je třeba posílit, proto si dopřejte dostatek vitamínů. Vyberte banány, jablka či hrušky. V období nemoci se zaměřte na celkově větší příjem bílkovin. Vhodné je hovězí maso nebo drůbeží maso.

Pomáhá i popíjení zázvorového čaje.

Foto: Freepik

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments