Nádory střev a žaludku jsou v Česku nejčastější. Můžete se proti nim ale chránit správně zvolenou stravou

Díky stravě lze nádorovým onemocněním předcházet. Dodržování obecných zásad vhodného stravování je klíčovou prevencí mnoha nádorů i nemocí. Nejvíce jde o rakovinové nádory tlustého střeva, konečníku, plic, prsu i žaludku. Jak jim předcházet pomocí stravy?

Nádory tlustého střeva a konečníku

Ke vzniku nádoru mohou přispět vrozené změny střevní stěny, tedy polyposy, chronické záněty, kouření a výskyt nádoru trávicího ústrojí u rodinných příslušníků. Pokud se přejídáte, máte nadváhu a hodně konzumujete živočišné tuky, máte zvýšené riziko vzniku rakoviny tlustého střeva nebo konečníku. Rizikové jsou uzeniny a smažené maso, ale i grilované, uzené a pečené, ale i alkohol.

Vitamíny, minerály, vláknina a vhodné potraviny

Nutný je dostatek vlákniny, která chrání střevní stěnu před rakovinotvornými látkami. Důležitý je pro ochranu vitamin C a E, tedy dostatek zeleniny a ovoce. Doporučuje se hlavně zelí, kapusta, brokolice, květák, česnek, cibule a houby, kromě žampionů. Z ovoce jablka s obsahem pektinu, dostatek luštěnin a celozrnného pečiva. Důležitý je i dostatek pohybu.

čočka
Dopřávejte si dostatek luštěnin / Foto: Pixabay

Pro prevenci nádorů tlustého střeva a konečníku

  • Vápník – mléko a mléčné výrobky, zejména netučné
  • Lecithin – vejce, nerafinované rostlinné oleje, sójové boby, ořechy a semínky, přidává se do čokolád a margarínů
  • Cholin – vejce, mozeček, játra, obilné klíčky, listová zelenina, nerafinované rostlinné oleje, kvasnice
  • Cystein – vejce
  • Methionin – maso, mléčné produkty
  • Fosfolipidy – vejce, nerafinované rostlinné oleje, sýry

Nádory žaludku

Nádory žaludku jste více ohroženi, pokud trpíte chronickými záněty žaludku, žaludečními vředy, anemií nebo máte krevní skupinu A. Roli hraje dědičnost, ale i zvýšený kontakt s niklem, azbestem nebo gumou. Strava by měla být chudší na cukry a škroby, sůl, alkohol, uzené a smažené maso. Jezte syrovou zeleninu a ovoce pro obsah draslíku, vitaminu C, A a E, mléko a lékořici.

Maso trávící trakt zbytečně zatěžuje. Proto to s ním nepřehánějte. / Foto: Pixabay

Nádory plic

Rizikem je hlavně kouření, zvýšený kontakt s azbestem, radonem, chromem, niklem, arsenem a polycyklickými aromatickými uhlovodíky. Důležité je ovoce, vitaminy C a E, minerály selen a zinek. Vsaďte na mrkev, brokolici a špenát kvůli obsahu karotenů a karotenoidů.

Nádory prsu

Velkou roli hraje dědičnost. Ohrozit vás může i vysoce kalorická strava a nadváha. Dejte si pozor na živočišné tuky. Důležitá je strava bohatá na zeleninu a ovoce.

Foto: Freepik

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.