Svědění konečníku je nepříjemné, ale bývá také prvním znakem vážného zdravotního problému, který je třeba okamžitě řešit

Svědění v oblasti konečníku je intimní téma. Může být projevem jiného onemocnění. Není dobré ho podceňovat, protože může být příznakem závažného onemocnění.

Příčin svědění je více

Kromě hlavních příčin, které si probereme, může jít také o ekzémy, lupénku, bakteriální a kvasinkové infekce, plísně, alergie, záněty, cukrovku, nevhodné hygienické prostředky i návyky, antibiotickou léčbu, nežádoucí potraviny i spodní prádlo z nevhodných materiálů. Návštěva lékaře je nutná pro stanovení diagnózy.

Intimní hygiena

  • důkladná, správná, nikoliv přehnaná hygiena
  • chladnější voda uleví
  • 2x denně sprchovat konečník bez použití mýdla s šetrným osušením
  • navíc používání bidetu nebo sprchování po stolici
  • po stolici omezte použití toaletního papíru a používejte jemný papír
  • vlhčené ubrousky musí být bez parfemace a nehází se do WC, ucpou odpad
  • při nočním nutkavém škrábání používejte bavlněné rukavice
  • používejte bavlněné spodní prádlo
  • při praní zdvojnásobte počet máchání
  • během potíží a léčby nenavštěvujte bazén, koupaliště a lázně
  • omezte nebo zcela vylučte příjem alkoholu a kořeněných jídel

Anální trhliny

Anální trhlina je natržení tkáně řitního otvoru při dlouhodobé zácpě či průjmu, porodu, při pohlavních nemocech, divokém análním sexu a střevních zánětech. Anální trhlinu provází krvácení z konečníku a krev ve stolici. Léčba závisí na závažnosti potíží. Ta konzervativní je stejná jako u hemoroidů. Ve vážnějších případech je nutná operace.

Hemoroidy

Hemoroidy se projevují rozšířením a zanícením žilních pletení v konečníku. Svědění konečníku je typické pro vnější hemoroidy, které doprovází krev ve stolici způsobená krvácením z konečníku. Používají se masti a čípky na hemeroidy, gel z dubové kůry a dubová kůra na sedací koupele. Někdy je nutná operace.

Roupy

Infekční onemocnění špinavých rukou. Jde o zavlečení parazitického červa roupa dětského do těla. Trpí jím děti, ale i dospělí. Samičky roupů vylézají v noci z konečníku a v okolí kladou vajíčka, která svědí. Poškrábe-li se nemocný rukou, vajíčka na ní ulpí a přenáší se. Nemoc se zjistí ze stolice a léčí antiparazitiky.

Nevhodné hygienické návyky

Svědění může způsobit nedostatečná i přílišná hygiena. Řitní otvor se po vykonání potřeby dostatečně a jemně očistí toaletním papírem a nejlépe omyje vlažnou vodou. Nadměrné čištění řitního otvoru mycími prostředky neurčenými na intimní hygienu způsobuje oslabení a podráždění tkáně i svědění.

Karcinom řitního otvoru

Rakovina řitního otvoru je nejhorším důvodem svědění, i když je vzácná. Karcinomy řitního otvoru jsou nebezpečné, ale jde je odhalit v raných stádiích, proto je léčba velmi úspěšná. Léčba a prevence svědění může trvat i několik měsíců.

Foto: Freepik

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments