Potraviny, které vážně poškozují játra. Lidé je přitom konzumují každý den, není to jen alkohol

To, že mají játra poškozená ti, kteří požívají nadměrně alkohol, je známou skutečností. Překvapením může být, že závažné poškození jater způsobí nejen alkohol, ale i řada běžných potravin.

Největší orgán v našem těle

Játra jsou největším vnitřním orgánem. Jejich úkolem je rozštěpit živiny z trávícího traktu a přeměnit je na bílkoviny, tuky a cukry. Zároveň játra odstraňují škodlivé látky z těla a tvoří bílkoviny krevní plazmy. Snížená funkce jater se neprojeví hned, proto si všímejte i menších příznaků. Jakmile dojdou játra do poslední fáze onemocnění, bývá většinou pozdě.

Potraviny, které škodí játrům

Alkohol je hrozbou číslo jedna, ale při občasné a střídmé konzumaci není hrozbou největší. Játra poškozujeme každý den. Problémem je především nadbytečná konzumace tučných a sladkých potravin. Ruku v ruce s problémy s játry jdou obezita a zvýšené riziko cukrovky.

Játra na nevhodnou stravu reagují ztukovatěním buněk (steatózou). Dalším stádiem je chronický zánět jater. Protože mají játra vysokou schopnost regenerace, začnou zanícené buňky opravovat. Při tomto procesu vzniknou vazivové jizvy. Ty utlačí zdravé buňky a důsledkem je cirhóza jater. Z té se později může vyvinout nádorové onemocnění.

Co vyřadit z jídelníčku, abyste ulevili játrům

  • Živočišné tuky – přemíra živočišných tuků ve stravě poškozuje játra velmi výrazně. Vyhněte se smaženým potravinám a část živočišného tuku v kuchyni nahraďte olivovým olejem.
  • Cukry – největším zdrojem cukru jsou nejrůznější slazené limonády, minerální vody, ale i salátové dresinky. Vyhnout se musíte dezertům, sladkostem i koktejlům.
  • Léky proti bolesti – poškození jater vyvolávají desítky léků. Zvýšenou zátěž pro játra představují hormonální léky, antibiotika, léky neurologické nebo analgetika. Některým lékům se vyhnout samozřejmě nelze, ale u antibiotik a analgetik můžeme jejich užívání v řadě případů omezit.
  • Průmyslově upravené potraviny – chemické látky obsažené v potravinách (takzvaná éčka) nadměrně zatěžují játra. Vadí nejrůznější dochucovadla, aromata, barviva, konzervanty prodlužující trvanlivost potravin.
  • Glukózový sirup – jedno z cenově příznivých sladidel, které výrobci přidávají zejména do nápojů, ale i do jiných potravin. Může být nazýván i glukózovo-fruktózový sirup. Fruktóza metabolizuje v játrech a zvyšuje hladinu krevních tuků. Glukózový sirup vyvolává rychlý pocit hladu a následný vysoký příjem jídla vede k obezitě. (Fruktóza v ovoci nebezpečná pro tělo není, ovocná vláknina se stará o pomalé vstřebávání fruktózy).
  • Nikotin – závažné poškození jater způsobuje kouření a vstřebávání nikotinu.

Játra mají vysokou schopnost regenerace, při změně jídelníčku a životního stylu jim rychle ulevíte.

Foto: Freepik

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.