Záchvat hyperventilační tetanie vás může překvapit kdekoliv. Co dělat, když se nemůžete nadechnout?

Ať už jste vystaveni psychickému nátlaku, nebo vás jen zastihla nečekaná situace, může vás skolit záchvat hyperventilační tetanie. Ten se projevuje pocitem, že se nemůžete nadechnout, ale přitom dýcháte jako o život. Postupně začínají přicházet stavy, kdy postižený ztrácí obraz před očima a v nejhorším případě přestávají dočasně fungovat končetiny. Objevuje se nepříjemný pocit brnění v oblasti úst, spánků a čela. V takové situaci je třeba rychle jednat a snažit se záchvat utišit.

Klidné dýchání

Pokud to není poprvé, kdy se u vás záchvat projevil, noste u sebe pro jistotu papírový pytlík. V případě dýchacích obtíží ho přiložte na ústa, sedněte si do dřepu a klidně dýchejte do papírového pytlíku, dokud příznaky neodezní. Polohu ze stoje do dřepu změňte hlavně kvůli své bezpečnosti. Pokud upadnete do bezvědomí, nebudete čelit tak silnému pádu.

Pomocník

Nejen pomůcky můžou přijít k ruce, ale také další osoba. Na člověka, který prožívá tetanický záchvat působí nejlépe klidné promluvy blízké osoby. Zasaženému pomáhá hlazení po zádech, opakované tiché výzvy ke zklidnění, ujišťování o tom, že je situace v pořádku. Nepřestávejte, ani pokud se situace uklidňuje. Promluvte si o tom, co záchvat způsobilo, aby se mohl v budoucnu pacient situaci nejlépe vyhnout nebo ji čelit.

Léky

Pokud nepomáhají výše zmíněné kroky a záchvaty se čím dál častěji opakují, navštivte urychleně neurologa. Odborník nejprve provede několik lékařských testů, pomocí nichž prověří, zdali se nejedná o závažnější onemocnění, a poté přistoupí k další léčbě. Doporučí léky, které pomohou dlouhodobě a také pilulky, jež utlumí nejhorší stavy jako je například přípravek Neurol.

Změňte životní styl

Záchvaty tetanie přicházejí často z dlouhodobě špatného psychického stavu. Odbourejte ze svého života co nejvíce stresu a zbavte se nadbytečných a nezvladatelných povinností. Do svého běžného programu zařaďte více sportu, zdravých potravin a relaxačního cvičení. Pokud uvolníte svůj nabitý program, záchvaty začnou odeznívat a časem se jich zbavíte nadobro.

Autor: Tereza Málková

Zdravý životní styl a objevování nových receptů je něco, co ji vždy naplňovalo, a proto se zde s vámi dělí o své poznatky.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
6 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments